Social

Revista presei // În Republica Moldova s-a creat un model periculos: persoanele cu probleme penale candidează și ajung în funcții publice

În Republica Moldova s-a creat un model periculos când persoane cu probleme penale candidează și ajung în funcții publice și majoritatea celor care și-au anunțat intenția de a se înscrie în cursa pentru prezidențiale sunt, de fapt, candidați comozi intereselor Federației Ruse - sunt principalele titluri ale presei, trecute în revistă.

În Republica Moldova, campaniile electorale recente ne demonstrează că s-a creat un model periculos: persoanele cu probleme penale sau breșe de integritate candidează și ajung în funcții publice. Editorialul publicat de Ziarul de Gardă, „De ce compromișii se vor președinți?” scoate în evidență exemplul lui Ilan Șor, care deși certat cu legea, a reușit să ajungă primar și chiar deputat, iar acum dirijează candidați și procese, asigurând plăți obscure, după cum s-a demonstrat de mai multe ori. Într-o democrație veritabilă, orice cetățean trebuie să aibă dreptul inalienabil de a candida și de a fi ales, dar să ne gândim și la dreptul alegătorului, care este la fel de sacru: dreptul de a se informa corect despre fiecare candidat, notează publicația.

Iar agora.md scrie că mai toate opțiunile anunțate pentru prezidențiale sunt, de fapt, candidați comozi intereselor Federației Ruse, înscriși în cursă pentru a acoperi fiecare o parte din electorat. Editorialistul Laurențiu Pleșca constată că punerea în cursă a unui număr mare de candidați cu șanse mici la alegerile prezidențiale face parte dintr-o strategie mai largă de boicotare a referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană. Campaniile de dezinformare și atacurile coordonate pot distrage atenția publicului de la subiectele importante, cum ar fi beneficiile aderării la Uniunea Europeană.

Rămânem tot la referendumul din toamnă. O prezență masivă va demonstra ce-și doresc cu adevărat cetățenii Republicii Moldova, scrie Ziarul Național cu referire la o declarație a Ambasadorului UE la Chișinău, Janis Mazeiks. În opinia lui, este foarte important ca această decizie să nu fie manipulată din exterior. „În principiu, nu este nimic rău să fii împotriva aderării la UE. Pur și simplu, această declarație trebuie făcută publică, cu argumente oneste, fără implicarea banilor murdari din exterior, fără ca opinia cetățenilor să fie manipulată și influențată din contul acestor bani.”, a punctat Janis Mazeiks.

Fostul președinte al Curții Constituționale în perioada guvernării comuniste, Dumitru Pulbere promovează falsuri despre pericolul suprimării statutului de autonomie al regiunii găgăuze, scrie anticorupție.md. Materialul relevă faptul că în cadrul unui interviu la postul de televiziune din Comrat, fostul judecător a operat cu mesaje false, preluate ulterior de Agenția informațională a Rusiei TASS. Pretinsul pericol privind suprimarea autonomiei regiunii găgăuze reprezintă o narațiune diseminată intens de instituțiile media cu politică editorială pro-Kremlin și de actorii politici filoruși în timpul discursurilor lor publice la evenimentale organizate în regiune, constată publicația.

Noul program ipotecar propus de Guvern și votat de Parlament, Prima Casă Plus, nu va fi disponibil pentru cetățenii din diasporă, notează bani.md. Jurnaliștii au discutat cu deputatul Radu Marian, care a motivat această decizie prin faptul de a nu admite noi scumpiri la imobile. Totuși, președintele Comisiei economie susține că dacă un membru al familiei este plecat în străinătate, iar altul a rămas în Republica Moldova, cel rămas acasă poate aplica la program.

Autostrada Unirii, care va asigura interconectarea infrastructurii rutiere din România cu cea din Republica Moldova, de la Ungheni spre Chișinău și spre Odesa, urmează a fi gata până în anul 2035, scrie IPN, cu referire la declarația secretarului de stat la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Nicolai Mîndra. Secretarul de stat a remarcat că diferența dintre dezvoltarea proiectelor în România și în Moldova este procedura de finanțare. Moldova, în afară de credite, granturi pentru interconectare și alte forme și fonduri de finanțare a proiectelor majore nu are acces. În context, el spune că finalizarea lucrărilor depinde foarte mult și de fondurile de preaderare la UE.

„Insolvența Air Moldova se desfășoară după schema creditorului majoritar?!” se întreabă mold-street.com. La mai bine de un an de la intrarea în procedură accelerată de restructurare a companiei Air Moldova, nu a fost încă întocmit și prezentat de către administratorul provizoriu tabelul de creanțe pentru ședința de validare a acestora de către instanța de insolvabilitate. De vină ar fi o serie de litigii inițiate de o parte din creditorii Air Moldova, atât privind recuzarea judecătorului Judecătoriei Chișinău, strămutarea cauzei civile la cererea introductivă înaintată de companie privind intentarea procedurii accelerate de restructurare, către o altă instanță de același grad, cât și din cauză că magistratul pe dosar s-a aflat în concediu medical și ulterior în concediul anual. Despre toate acțiunile care ridică semne de întrebare, citiți în articol.

De un an și jumătate, în raionul Basarabeasca nu exista niciun notar. Anticorupție.md a publicat un articol care povestește cum locuitorii raionului sunt nevoiți să facă zeci de kilometri doar pentru a întocmi un document legal, pentru a obține un certificat de moștenire sau alte proceduri. Deși Ministerul Justiției și autoritățile din raion au făcut promisiuni în repetate rânduri, locuitorii din Basarabeasca încă mai așteaptă să vadă un birou notarial și la ei. În noiembrie 2023, în toată țara erau 33 de posturi de notar vacante.

Iar Observatorul.md scrie că până la sfârșitul anului 2026, Soroca ar putea să aibă stație de epurare. Promisiunea a fost făcută de ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, în timpul unei vizite la Soroca. Ani la rând, municipiul este în așteptarea unei noi stații de epurare. Problema a fost parte a promisiunilor electorale a mai multor primari care s-au perindat în această funcție. Publicația menționează că până acum, au fost irosite mai multe oportunități oferite de Banca Mondială, un parteneriat cu Slovenia, dar și alți parteneri de a construi infrastructura necesară. Zilnic, Soroca revarsă în râul Nistru aproximativ 1000 de m3 de ape reziduale.

Citește mai mult