Social

2024 ar putea fi din nou un an cu temperaturi record

2024 ar putea fi cel mai cald an înregistrat vreodată, chiar dacă luna iulie a pus capăt unei serii de 13 luni de temperaturi record. Acest lucru a fost raportat miercuri, 7 august, de către Copernicus Climate Change Monitoring Service (C3S), un serviciu de monitorizare sprijinit de Comisia Europeană și finanțat de UE, informează DW.

Conform datelor (C3S), luna trecută a fost a doua cea mai caldă înregistrată din 1940, fiind doar puțin mai rece decât iulie 2023. Din iunie anul trecut până în iunie 2024, fiecare lună a stabilit un nou record de temperatură pentru această perioadă a anului.

În iulie, temperatura medie globală a fost de 16,91 grade Celsius, cu doar 0,04 grade mai mică decât în aceeași lună a anului trecut. Dar „contextul general nu s-a schimbat, clima noastră continuă să se încălzească”, a declarat Samantha Burgess, director executiv adjunct al C3S. Efectele devastatoare ale schimbărilor climatice au început cu mult înainte de 2023 și vor continua până când emisiile globale de gaze cu efect de seră vor ajunge la zero, a spus ea.

Din ianuarie până în iulie, temperaturile globale au fost cu 0,7 grade Celsius peste media pentru perioada 1991-2020. Această anomalie ar trebui să scadă semnificativ în restul acestui an pentru a preveni ca 2024 să fie mai cald decât anul trecut. Prin urmare, devine „din ce în ce mai probabil ca 2024 să fie cel mai cald an înregistrat vreodată”, a declarat serviciul Copernicus.

Luna iulie a avut două dintre cele mai calde zile înregistrate vreodată

Luna iulie 2024 a fost cu 1,48 grade Celsius mai caldă decât temperaturile medii estimate pentru această lună între 1850 și 1900. Pământul a avut două dintre cele mai fierbinți zile înregistrate vreodată, iar temperatura medie globală s-a egalat efectiv pe 22 și 23 iulie, atingând 17,6 grade Celsius.

Temperatura oceanelor, care absorb 90% din excesul de căldură cauzat de activitatea umană, a fost, de asemenea, aproape de cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în luna iulie, la 20,88 grade Celsius, cu doar 0,01 grade sub cea din iulie 2023. Cu toate acestea, cercetătorii Copernicus au observat că „temperaturile aerului deasupra oceanului au rămas neobișnuit de ridicate în multe regiuni”, în ciuda tranziției de la modelul meteorologic El Niño, care a contribuit la o creștere accentuată a temperaturilor globale, la opusul său, La Niña, care are un efect de răcire.

Citește și: 21 iulie, cea mai caldă zi înregistrată vreodată la nivel global

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult