Revista presei // Indiferent de simpatiile politice, Republica Moldova are nevoie de reconsolidarea societății civile pentru a nu ajunge în situația Georgiei
Importanța consolidării societății civile pentru a nu admite repetarea situației Georgiei în țara noastră; auditul experților străini la Interpol Moldova și creșterea importurilor produselor agricole - sunt printre principalele subiecte abordate de presă.
Republica Moldova nu are o societate civilă puternică, iar în contextul geopolitic actual este nevoie de o reconsolidare a acesteia. Deschide.md propune un editorial semnat de Mihai Isac, care susține că exemplul georgian trebuie să fie ca un duș rece pentru exponenții mediilor pro-europene de la Chișinău. Statul caucazian a devenit, practic, o neocolonie rusească, în pofida faptului că obiectul de integrare a țării în Uniunea Europeană este trecut în Constituție. Regimul oligarhic de la Tbilisi remodelează legislația georgiană după chipul și asemănarea celei rusești, provocând reacții dure ale societății civile locale. În concluzie, editorialistul spune că referendumul din octombrie este oportunitatea istorică ce nu poate fi ratată, indiferent de opiniile personale privind unii lideri ori partide politice. Prin urmare, este nevoie de un efort național pentru a demonstra hotărârea noastră de integrare europeană.
Auditul experților străini la Interpol Moldova nu va avea loc, scrie Moldova 1 cu referire la declarația Ministrului de Interne, Adrian Efros. Experții Interpol de la Lyon urmau să facă verificări în contextul scandalului de corupție în care ar fi implicați mai mulți angajați ai Biroului național, suspectați că primeau mită de milioane de dolari pentru a șterge notificările roșii emise de Interpol, care semnalează infractorii căutați la nivel internațional. Efros a anunțat că ancheta internă inițiată pe marginea acestui dosar va fi gata în data de 12 august.
Partidul Șansă s-a ales cu amenzi în sumă de peste 20 de mii de lei pentru accesarea ilegală a datelor personale, scrie anticorupție.md. Sub pretextul unor proiecte sociale, membri ai formațiunii au colectat semnături și date din actele de identitate, în mai multe sate din raionul Cantemir, dar și din Ialoveni. Oamenii legii au constatat că listele urmau să ajungă la sediile teritoriale ale Partidului Șansă, dar nu au fost întreprinse măsurile de protejare impuse de lege. Amintim că în octombrie 2023, trei membri ai partidului au fost reținuți în urma mai multor percheziții desfășurate în țară.
Republica Moldova a căzut într-o prăpastie a importurilor produselor agricole, este articolul propus de Newtv care a discutat cu secretarul de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban. Motivul invocat ar fi faptul că în ultimii ani, agricultorii moldoveni produc în cantități mai mici și nu pot fi competitivi cu producătorii din alte state, ceea ce generează și prețuri mai mari pentru produsele autohtone. "Problema, în sine, este costul ridicat al producției prin lipsa de tehnologii și a consumatorului, care, este orientat spre producție mai ieftină, indiferent de originea acesteia", afirmă Vasile Șarban.
Ministerul Agriculturii nu poate oferi subvenții producătorilor de tutun afectați de secetă. Asta, din motiv că legea nu permite. Newsmaker.md propune un material la acest subiect și scoate în evidență faptul că abrogarea articolului care prevede interdicția poate avea loc doar la cererea Ministerului Sănătății, a declarat secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Vasile Șarban. Pe 6 august, reprezentanții asociației obștești „Tutun Moldova” au trimis o scrisoare deschisă Guvernului, prin care cer înființarea unui grup de lucru care să evalueze situația în care se află producătorii de tutun și să elaboreze un plan de acțiuni concrete pentru remedierea problemelor.
Optimism de la Banca Națională: inflația scade, PIB-ul crește, titrează mold-street.com. Făcând referire la datele BNM, publicația notează că inflația anuală a constituit 3,8% în iunie 2024, fiind cu 0,1 puncte procentuale sub nivelul lunii martie. La fel, BNM a decis să mențină rata de bază credite la nivelul de 3,60% anual. În același timp, 10 miliarde de lei sunt exces de lichiditate.
Moldovenii stabiliți în Israel își fac provizii și se pregătesc de ce e mai rău. Moldova 1 propune un material despre incertitudinea în care se află locuitorii statului israelian, pe fondul escaladării conflictelor. Oamenii spun că își fac provizii alimentare, rafturile magazinelor se golesc rapid, iar apa potabilă este la mare căutare. În același timp, prețurile biletelor de avion au explodat, după ce numeroase companii aeriene și-au suspendat zborurile spre Israel. Mărturiile conaționalilor noștri, dar și recomndările autorităților, găsiți în articol.