Social

Calendarul Zilei // La 13 august este marcată Ziua Internațională a Stângacilor

Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 13 august.

1595: Bătălia de la Călugăreni. Mihai Viteazul a înfrânt oastea otomană condusă de Sinan Pașa.

1874: Intră în funcțiune calea ferată Iași-Ungheni.

La 13 august 1899 la Leytonstone, comuna situata in estul Londrei, s-a născut regizorul Alfred Hitchcock, regele horrorului și a suspansului. Alfred este cel de-al treilea copil, fiind din primii ani de viață singuratic și fricos. Cele cateva elemente ce i-au marcat copilăria se regasesc in filmele sale: teama de poliție și de pedepsele corporale. Debutul său în lumea cinematografiei se produce în 1921 când este angajat la Famous Players Lasky din Islington. În 1940 realizează adaptarea cinematografică a romanului „Rebecca”. În 1958 primește „Globul de Aur” pentru cel mai bun serial TV, iar după doi ani regizează renumitul său filmul „Psycho” și în 1963 „The Birds”. În anul 1968 a primit un Oscar onorific pentru întreaga sa carieră în cadrul ceremoniei Premiilor Academiei. În aproape jumătate de secol de carieră, Alfred Hitchcock a realizat peste 50 de filme și a contribuit la afirmarea unor actrițe precum Joan Fontaine, Ingrid Bergman, Grace Kelly. În anul 2012, thriller-ul psihologic „Vertigo” regizat în 1958 de Alfred Hitchcock, a fost votat cel mai bun film al tuturor timpurilor. A decedat la vârsta de 80 de ani, la 29 aprilie 1980, în casa sa din Los Angeles.

1918: Femeile se înrolează pentru prima dată în Corpul Marin al Statelor Unite . Opha May Johnson este prima femeie care s-a înrolat.

1928: La Londra a fost difuzata pentru prima data în lume o emisiune TV în culori

1961: A început ridicarea Zidului Berlinului. Zidul măsura în total 155 de kilometri: 43 tăiau Berlinul de la nord la sud, iar 112 izolau Berlinul de vest de restul Republicii Democrate Germane. Zidul era format în mare parte din plăci de beton armat cu o înălțime de 3,6 metri, întărite în partea superioară de o structură cilindrică netedă, menită să descurajeze orice tentativă de escaladare. În partea de est, de-a lungul zidului s-a creat un coridor izolat, bine păzit, mărginit de alte fortificații. 302 posturi de observație și 20 de buncăre îi ajutau pe cei peste 7000 de soldați să asigure supravegherea zidului. Memorialul Zidului Berlinului consemnează peste 100 de morți între anii 1961 și 1989

Ziua internațională a stângacilor este marcată anual la 13 august. În anul 1990 s-a constituit Clubul Stângacilor cu scopul de a menține o legătură între stângacii din întreaga lume. În 1992, Clubul Stângacilor a inițiat marcarea Zilei internaționale a stângacilor, ca un eveniment anual, pentru a crește gradul de conștientizare publică asupra avantajelor și dezavantajelor de a fi stângaci. Cercetătorii susțin că dreptacii trăiesc în medie cu nouă ani mai mult decât stângacii. Însă, potrivit acelorași cercetători, tot stângacii ar fi de cinci ori mai susceptibili să moară într-un accident. Unul din motivele invocate este că lumea este făcută pentru dreptaci, niciun instrument nefiind conceput pentru stângaci. În zilele noastre, stângacii nu mai sunt priviți cu suspiciune. Dintre cei mai cunoscuți stângaci îi amintim pe: Pablo Picasso, Isaac Newton, Albert Einstein, Jimi Hendrix, Robert DeNiro, Paul McCartney, Bill Gates și Barack Obama.

Elena Chirilov

Elena Chirilov

Autor

Citește mai mult