Externe

Regim de operațiuni antiteroriste introdus în trei regiuni ruse din cauza ofensivei Ucrainei

Regim de „operațiuni antiteroriste” a fost introdus în trei regiuni ruse din cauza ofensivei în curs a Ucrainei, a anunțat Comitetul național antiterorist al Rusiei. „S-a decis organizarea de operațiuni antiteroriste în regiunile Belgorod, Briansk și Kursk începând cu 9 august 2024”, informează Comitetul, citat de The Moscow Times.

„În aceste teritorii, a fost introdus regimul juridic adecvat și se aplică măsurile necesare și restricțiile temporare în conformitate cu articolul „privind combaterea terorismului””, a adăugat Comitetul. „Organele de stat iau măsuri suplimentare menite să asigure siguranța cetățenilor, menținerea ordinii publice și consolidarea securității antiteroriste a instalațiilor”.

Ministerul rus al Apărării spune că tancurile rusești au ajuns într-o „zonă de frontieră” pentru a respinge ofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei.

Forțele ucrainene au forțat granița rusă marți dimineață și au înaintat în unele părți vestice ale regiunii Kursk din Rusia, un atac surpriză care ar putea avea ca scop obținerea unei pârghii în posibilele discuții de încetare a focului după alegerile din SUA.

Ce se știe despre înaintarea Ucrainei în regiunea rusă Kursk?

La 9 august, trupele ucrainene au avansat până la 35 de kilometri pe teritoriul Rusiei în regiunea Kursk, potrivit Institutului pentru studiul războiului, cu sediul în SUA. Cu toate acestea, se pare că armata Ucrainei nu deține controlul deplin asupra zonei. Alți experți militari cred că această evaluare este realistă.

Au fost raportate lupte violente, morți și victime în zonă. Cu toate acestea, nu sunt disponibile rapoarte independente din regiune. Informațiile privind luptele provin în mare parte de pe rețelele de socializare, de la bloggerii militari ruși și de la autorități.

Citește și:

Incursiunea ucraineană din Kursk // Mihai Isac: Realitatea din teren va dicta condițiile păcii

Atacurile din Kursk nu au afectat livrările de gaze în R. Moldova, însă există riscuri, avertizează experții

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult