Locuitorii din Cobusca Veche vor avea curând apă potabilă la robinete
Locuitorii din Cobusca Veche, raionul Anenii Noi, se confruntă cu o problemă majoră - lipsa apei potabile. Consumatorilor le este livrată apă doar pentru uz tehnic. Sistemul de apeduct din localitate a fost construit în anul 1968 și niciodată nu a fost reparat capital. Acum însă, serviciile de livrare a apei vor fi îmbunătățite. Rețeaua va fi modernizată în cadrul programului „Satul European".
Câțiva ani în urmă, în Cobusca Veche, datorită sprijinului USAID au fost instalate două turnuri de apă noi, pentru ca oamenii din localitate să fie aprovizionați cu apă. Acum, oamenii au apă în gospodării, însă nu o pot folosi în alimentație din cauza rețelelor vechi. Spre exemplu, Larisa Galbinean folosește apa livrată doar pentru irigare.
„În sat situația s-a ameliorat puțin, dar apa nu este de calitate. Calitatea apei nu permite ca noi s-o folosim direct, trebuie s-o depozităm, ca apoi s-o putem folosi în alimentație. Este apă acuma care se folosește numai la udat, la spălat, dar nicidecum de folosit în alimentație”, a relatat Larisa Galbinean.
Apa din fântâni este și mai nepotrivită pentru consum.
„Toată apa o folosesc din robinete, fiindcă fântânile sunt într-o stare și mai deplorabilă, din cauza că nu avem canalizare și toată apa este murdară”, a spus un locuitor.
Proiectul câștigat de autoritățile locale în cadrul programului „Satul European" prevede construcția a 14 kilometri de apeduct. Vor fi conectate la rețeaua nouă 480 de gospodării și instituțiile publice din localitate.
„Apeductul existent datează cu anul 1968, data când o fost construit sondele în localitate. Respectiv, infrastructura depășeste deja 56 de ani. După reabilitare, după reconstrucția rețelelor de alimentare cu apă, apa livrată în rețea pentru consumatorii casnici va fi potabilă. La moment livrăm apă tehnică deoarece rețelele de apeduct nu corespund cerințelor sanitare”, a declarat Laurențiu Perju, primar Cobusca Veche.
Valoarea totală a proiectului este de 11,5 milioane de lei, dintre care componenta de grant constituie zece milioane, iar contribuția Primăriei va fi de un milion 500 mii de lei. În ediția 2024 a Programului Național Satul European, au fost selectate 612 proiecte. Majoritatea localităților au aplicat pentru construcția sau extinderea rețelelor de alimentare cu apă - 223 de proiecte.