Economic

De la facturi mari la economii semnificative. Poveștile a două familii beneficiare în cadrul Programului „Casa Verde”

Peste 200 de gospodării au beneficiat de măsuri de eficientizare energetică în cadrul Programului pilot „Casa Verde”. Dintre acestea, 74 sunt case de copii de tip familial, unde au fost instalate colectoare solare, cazane pe biomasă, panouri fotovoltaice, iar altele au fost izolate termic. Beneficiarii au fost selectați prin sistemul informațional „Vulnerabilitate energetică", în baza mai multor criterii cum ar fi un consum mediu lunar de energie de 400-600 de kilowați și un grad de vulnerabilitate foarte ridicat. Totodată, prioritate au avut familiile cu mulți copii. Programul pilot „Casa Verde" este susținut financiar de Uniunea Europeană și implementat de PNUD.

Familia Inculeț din satul Cărbuna, raionul Ialoveni, este una dintre beneficiarele Programului „Casa Verde”. Aliona și Ion Inculeț sunt asistenți parentali și au doi copii în plasament. Inițial, soții au aplicat la proiect cu scopul de a-și pune panouri fotovoltaice.

În cadrul unei evaluări, însă, specialiștii le-au recomandat să termoizoleze locuința. Costul lucrărilor se ridică la trei mii de euro, bani de care familia Inculeț nu dispune.

Am făcut cu puterile noastre câteva lucrări, dar să facem noi fațada cu design și altele, nu ne mai ajungea bani. Când a venit firma și ne-a spus că va fi nu doar termoizolare, dar și fațada va fi făcută, pentru noi asta a fost un beneficiu extraordinar. Dacă în alți ani, făceam focul și până a doua zi când veneam de la serviciu era foarte frig în casă și trebuia să faci repede din nou focul, acum datorită termoizolării se menține temperatura”, a spus Aliona Inculeț.

Suntem mulțumiți, e plăcut și e confortabil. După cum vedeți, după tencuială făcută de noi, termoizolarea cu grosimea de 10 centimetri. Culoarea am ales-o noi singuri”, a relatat Vladimir Inculeț.

Iar familia Burlacu din satul Pervomaiscoe, raionul Hâncești, a beneficiat în cadrul programului de panouri fotovoltaice. Soții au în plasament șase copii, iar în anul 2023, le-au fost instalate panourile pe acoperișul locuinței.

Până la această investiție, familia scotea din buzunar aproximativ trei mii de lei lunar pentru energia electrică, acum însă au ajuns în unele luni să primească și facturi cu zero lei. În perioada rece a anului este produsă mai puțină energie solară, dar oricum acoperă peste 80% din consumul gospodăriei.

„Pe luna septembrie nu am achitat deloc energie electrică, ne-a produs suficientă și chiar și în plus. Perioada de iarnă mai achitam, dar puțin, față de cât achitam înainte, acum plătim doar vreo 15% din acea sumă. Poate să nu fie soare deloc, 2-3 kilowați oricum îi produce. Dacă este soare, am ajuns și până la 33 de kilowați pe zi. Noi nu consumăm tot, se duce și în rețea*”, a menționat Igor Burlacu.

Noi când nu aveam panourile, ne străduiam să facem cât mai multă economie, ca să nu plătim multă lumină. Când e soare afară, nu suntem așa de încordați ca să nu cheltuim multă energie”, a afirmat Tatiana Burlacu.

Inițiativa pilot „Casa verde” este realizată în cadrul programului Uniunea Europeană-PNUD cu un buget de peste 1,5 milioane de dolari. Scopul programului este de a promova practicile și tehnologiile de economisire a energiei și de eficientizare energetică, în special în cadrul gospodăriilor vulnerabile energetic.

Proiectul „Casa Verde” urmează să fie preluat de Centrul Național pentru Energie Durabilă și extins la nivel național.

Citește mai mult