Social

Revista presei: Falimentul uneia dintre cele mai mari companii petroliere din Republica Moldova a ajuns subiect de securitate a statului

Falimentul uneia dintre cele mai mari companii petroliere din țară, subiect de securitate a statului și de ce Republica Moldova va investi în ambalaje ecologice. Acestea sunt principalele titluri ale presei, trecute în revistă.

Falimentul uneia dintre cele mai mari companii petroliere din Republica Moldova a ajuns subiect de securitate a statului, scrie mold-street.com. Este vorba de compania Tirex Petrol aflată în proces de insolvabilitate. Subiectul a fost examinat în ședința Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională, condus de premierul Dorin Recean. Vânzarea depozitelor petroliere nu va putea fi făcută fără acordul statului. În Republica Moldova puține companii dețin astfel de depozite, iar cele deținute de stat sunt relativ mici.

Republica Moldova va investi în crearea ambalajelor ecologice, pentru a face produsele autohtone mai competitive pe piața din Uniunea Europeană. Moldpres a publicat un interviu cu secretara de stat la Ministerul Dezvoltării Economice, Veronica Arpintin, care declară că UE, fiind principalul nostru partener economic, cu aproximativ 70% din totalul exporturilor, face esențială alinierea la standardele europene. Consumatorii europeni preferă produsele ecologice, cu etichetă ecologică, fapt ce deschide o oportunitate pentru Moldova de a investi în metode de producție durabile și de a atrage investiții din partea celor care respectă standardele de mediu, a menționat Veronica Arpintin.

Nu accesați link-uri dubioase referitoare la Programul „Ajutor la contor”, scrie Moldova 1 cu referire la o avertizare a Ministerului Muncii și Protecției Sociale despre o nouă schemă de înșelăciune. Escrocii trimit mesaje de la numere de telefon false, îndemnând destinatarii să acceseze link-uri frauduloase pentru a pretinde surse financiare din partea statului. Cetățenii sunt sfătuiți să nu acceseze aceste link-uri și să nu furnizeze date personale în răspuns la asemenea mesaje. Toate programele Guvernului sunt anunțate oficial pe pagina ministerului social.gov.md și pe alte site-uri guvernamentale. Poliția a fost sesizată despre aceste tentative de fraudă și înșelăciune.

Iluminatul stradal, instalarea centralelor fotovoltaice, precum și eficiența energetică sunt principalele preocupări ale locuitorilor satelor din Republica Moldova. TVR Moldova a publicat un material care scoate în evidență că aproape jumătate din proiectele care au fost depuse în a doua etapă a Programului „Satul European” reprezintă anume aceste probleme.

O investigație publicată de rise.md arată legătura dintre asasinarea unui cetățean turc la o terasă din Chișinău și alte două cazuri comise în trei luni, în trei țări diferite. Este vorba de reglările de conturi între grupările criminale turce. Primul caz a fost înregistrat în Spania, în luna mai. Trei săptămâni mai târziu, alți trei bărbați au fost răniți într-un atac armat într-un restaurant din Londra. Atunci, o fetiță de nouă ani a fost prinsă în focul de armă, în timp ce mânca cu familia ei. Seria de asasinate a continuat în Chișinău, unde un alt turc de 41 de ani a fost ucis. Care este legătura între aceste crime, motivul răfuielilor, dar și despre escaladarea instabilității în lumea interlopă turcă care marchează o nouă eră de violență în Europa, citiți în articol.

Numărul refugiaților ucraineni care s-au angajat în Republica Moldova este în continuă creștere. Domeniile în care și-au găsit un loc de muncă sunt extrem de variate, de la HoReCa sau vânzări până la construcții sau inginerie. TVR Moldova a publicat un reportaj care arată că de la începutul războiului, peste 1.400 de refugiați ucraineni au reușit să-și găsească un loc de muncă în Republica Moldova prin intermediul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă. Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Migrație, în prezent pe teritoriul Republicii Moldova se află peste 116 mii de cetățeni ucraineni, dintre care 45 mii sunt copii.

Reguli mai stricte pentru străinii care vor cetățenie românească. Realitatea.md propune un material despre modificările valabile de la 1 septembrie curent. Astfel, doritorii de a obține pașaportul românesc, vor trebui să îndeplinească o serie de condiții prin care autoritățile urmăresc creșterea nivelului de securitate a documentelor ce dovedesc această calitate. Ei vor primi un card de cetățenie română, document care va fi personalizat de Centrul Național Unic de Personalizare a Pașapoartelor Electronice din cadrul Direcției Generale de Pașapoarte. Cererile de eliberare a pașapoartelor românești cu menționarea țării de domiciliu, depuse de persoanele care au dobândit sau redobândit cetățenia română trebuie să fie însoțite și de certificatul de cetățenie, respectiv de cardul de cetățenie română.

Citește mai mult