Strania „evaporare” în Belgia a lui Carles Puigdemont
Presa spaniolă în acest weekend s-a dezlănțuit împotriva poliției din Catalonia, în urma rocambolescului episod al apariției în Barcelona, joi 8 august, a liderului catalan pus sub urmărite Carles Puigdemont, care, după ce a vorbit în public, a reușit să fugă și să se întoarcă liniștit, vineri 9 august, în Belgia, unde trăiește în exil de mai mulți ani. Trei polițiști catalani au fost reținuți pentru anchetă.
Cotidianul de centru-stânga pro-guvernamental «El Pais» numește asta “evaporarea lui Puigdemont". La rândul său, conservatorul «El Mundo» scrie că “los mossos”, cum sunt numiți membrii poliției autonome catalane, pretind că l-au pierdut pe liderul independentist căutat de justiție… la un semafor!
Revenit în Belgia, la Waterloo, unde locuiește în exil, Puigdemont își justifică fuga prin represiunea brutală” la care ar fi supuși catalanii. În Belgia, el se bucură de protecția politică a independentiștilor flamanzi, majoritari în regiunea lor. Căutat de justiția spaniolă pentru rolul său în referendumul de independență din 2017, considerat ilegal, liderul catalan Carles Puigdemont, care a câștigat un loc în alegerile europene în precedentul Parlament
European, în 2019, candidând din Belgia, unde este refugiat, s-a apropiat foarte mult de independentiștii flamanzi.
Un alt omagiu Cataloniei
Flandra se interesează îndeaproape de evoluția procesului din Catalonia, încât Carles Puigdemont, a primit, spre furia Madridului, azilul în Belgia, în ciuda unui mandat de arest european emis de Spania, și locuiește într-o vilă din Waterloo, lângă Bruxelles, protejat de principala formațiune politică din Flandra și Belgia, partidul separatiștilor flamanzi N-VA (Noua Alianță Flamandă, Nieuw-Vlaamse Alliantie).
Este principalul partid flamand, separatist, care visează o Flandră independentă și pentru care Catalonia e un exemplu de urmat. În Spania, soția sa, originară din România, Marcela Topor, a fost prezentatoare la „Catalonia Today”; emisiune creată tot de Puigdemont. Deși ca regiune autonomă spaniolă și europeană, Catalonia are toate avantajele independenței: catalana ca limbă oficială (alături de spaniolă), autoguvernare, colectare de taxe și impozite, poliție proprie, moneda euro, prin declarația de independență a unui grup de politicieni care au grăbit în 2017 un referendum ilegal și minoritar, Catalonia s-ar scoate însă din Europa și ar pierde toate avantajele apartenenței la UE, de la dreptul de liberă circulație în zona Schengen la moneda euro. (Catalonia nu are bancă centrală, catalanii nu au pașapoarte proprii).
Bruxelles, cuib de azil
La Bruxelles, Puigdemont nu riscă nimic. Bruxelles a fost întotdeauna o ascunzătoare de teroriști și poeți. Bruxelles a primit și adăpostit mereu teroriști potențiali și refugiați politici care nu se puteau exprima în țara lor de origine: Baudelaire, Verlaine (care a tras cu pistolul în iubitul său Rimbaud), revoluționari ruși, Victor Hugo (care a publicat aici Mizerabilii), Karl Marx (care a scris aici Manifestul Partidului Comunist).
E acel spirit de toleranță al Țărilor de Jos din care alt exemplu este dintotdeauna Olanda. Unii din islamiștii de azi au profitat, în Bruxelles, de același spirit de toleranță și nepăsare de care a beneficiat și Marx când plănuia revoluția mondială, distrugătoare potențială a locului lui de azil.
Autor: Dan Alexe