Revista presei internaționale: Succesele înregistrate de armata ucraineană; Parisul transmite Torța Olimpică viitoarei gazde a JO
Publicațiile internaționale descriu succesele înregistrate de armata ucraineană pe câmpul de luptă, legate de incursiunea acesteia în regiunea Kursk a Federației Ruse. Totodată, presa străină anunță o săptămână decisivă pentru Orientul mijlociu, unde situația rămâne extrem de tensionată. Un alt eveniment aflat în vizorul ziarelor internaționale este ceremonia de încheiere a jocurilor olimpice de la Paris.
Scopul incursiunii Forțelor Armate ale Ucrainei în regiunea Kursk este de a forța repoziționarea trupelor ruse, titrează AFP. Potrivit experților militari intervievați de agenția de presă, această strategie a dat deja primele rezultate, în condițiile în care intensitatea atacurilor în estul Ucrainei a scăzut. În plus, ofensiva în regiunea Kursk a ridicat mult moralul ucrainenilor, scrie AFP remarcând în același timp că militarii ucraineni respectă cu strictețe dreptul internațional umanitar.
Operațiunea militară în regiunea Kursk a fost planificată în secret timp de câteva luni, luând Rusia prin surprindere, scrie The Times. Publicația estimează până la 10 mii numărul militarilor ucraineni care înaintează pe teritoriul Federației Ruse. Este una dintre cele mai riscante decizii luate de președinte ucrainean Volodimir Zelenski, deoarece Moscova va da totul pentru a recăpăta controlul asupra teritoriului pierdut, semnalează The Times.
The Hill numește genială și îndrăzneață ofensiva forțelor armate ucrainene în regiunea Kursk care ridică miza pentru Putin. E o lovitură dură pentru prestigiul președintelui rus, notează publicația. Forțele armate ale Ucrainei se vor retrage din Kursk, dar numai după ce vor forța Rusia să-și transfere mai multe brigăzi care luptă în prima linie a frontului din regiunea Donețk, presupun anaștii militari citați de The Hill. Moscova a devenit prea încrezătoare că Occidentul nu va permite Kievului să atace teritoriul Rusiei, scrie The Atlantic. Acum însă, ucrainenii au demonstrat că sunt capabili să facă față agresiunii militare ruse în pofida pierderilor nesemnificative suferite în ultimul an pe câmpul de luptă, conchide publicația.
În cea de a șasea zi a ofensivei Ucrainei în regiunea Kursk din sudul Rusiei, există tot mai multe dovezi că militarii ucraineni intenționează să rămână, scrie Forbes. „Ucrainenii sapă tranșee, rușii sapă și ei”. Faptul că ambele părți își întăresc pozițiile nu înseamnă că ucrainenii și-au încheiat ofensiva sau că rușii nu vor putea contraataca și împinge ucrainenii înapoi la graniță, spun analiștii. „Dar asta indică asupra faptului că stabilizarea liniei frontului și ocuparea pe termen lung a unei părți din Kursk sunt pe ordinea de zi”, subliniază jurnaliștii. Ambele părți au început să folosească excavatoare industriale pentru a construi fortificații, relatează surse ucrainene.
Ministerul rus al Apărării publică videoclipuri vechi, pretinzându-le drept „lovituri de succes” asupra forțelor armate ucrainene în direcția Kursk, scrie Unian. Jurnaliștii au analizat ultimele videoclipuri publicate și au constatat că acestea se repetă. Recent, departamentul rus de apărare a publicat de mai multe ori înregistrări ale atacurilor mai vechi din regiunile Lugansk și Donețk, încercând să-i convingă pe ruși că acestea sunt atacuri asupra concentrărilor de forțe ucrainene din regiunea Kursk, notează The Insider.
Extrem de tensionată rămâne și situația din Orientul Mijlociu unde începe o săptămână decisivă, titrează El Mundo. După o perioadă marcată de atacuri reciproce între Israel și grupările pro-iraninene Hezbolahh și Hamas, se așteaptă progrese pentru încheierea unui acord de încetare a focului, scrie publicația. Din cauza temerilor privind escaladarea situației din regiune, părțile implicate în conflict ar urma să ajung la un numitor comun cu ajutorul Egiptului și Qatarului, notează El Mundo, făcând trimitere la surse diplomatice implicate în discuții. Din cauza temerilor unui război total în regiune, mai multe companii aeriene și-au suspendat temporar zborurile de pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, scrie The Times of Israel.
Presa internațională relatează că în Grecia autoritățile au emis alertă roșie pentru cel puțin jumătate din teritoriul țării, din cauza temperaturilor înalte și a vremii uscate care favorizeză răspândirea incendiilor. Mirosul de fum și funingine a pătruns în Atena, întunecând cerul, din cauza unui incendiu în nord-est de capitala Greciei duminică, relatează publicația elenă Ekatimerini. Flăcările se îndreptau rapid spre Lacul Marathon, un important rezervor care alimentează Atena cu apă, în timp ce locuitorii din satele din apropierea zonei incendiului au fost avertizați prin mesaje text să se evacueze de urgență, notează Ekatimerini. Vânturile puternice schimbă direcția focului și crează în mod constant noi focare, constată o altă publicație greacă, Tovima. Totodată, Theglobeandmail scrie că peste 400 de fulgere au provocat opt noi incendii de vegetație în Canada.
Publicațiile de pe mapamond au în vizor ceremonia de încheiere a jocurilor olimpice de la Paris, după două săptămâni și jumătate de competiții și spectacol. În seara zilei de duminică, Parisul a transmis ștafeta orașului american Los Angeles, care va găzdui următoarea ediție, în 2028, notează Le Monde. Potrivit Le Figaro, deși ceremonia de închidere a fost plină de bucurie, a fost mai formală decât cea de la începutul Jocurilor, care a trezit o serie de controverse. Potrivit unui prim raport al Biroului de Turism din Paris publicat luni, 11,2 milioane de vizitatori au participat, cu sau fără bilet, la activități legate de Jocurile Olimpice din regiunea Paris, între 23 iulie și 11 august, notează Le Figaro.
Un bărbat a urcat pe Turnul Eiffel cu câteva ore înainte de ceremonia de încheiere a Jocurilor Olimpice, transmit publicațiile străine. Potrivit Associated Press, poliția franceză a evacuat zona din jurul Turnului Eiffel imediat ce a observat bărbatul, acesta fiind reținut ulteror la un etaj intermediar al monumentului. Potrivit Le Point, bărbatul s-a dovedit a fi un alpinist profesionist de 33 de ani din Regatul Unit.
De ce cea mai populată națiune din lume, India, ocupă doar locul 71 în clasamentul medaliilor Olimpice? – se întreabă The Independent. India a trebuit să aștepte până în cea de-a 13-a zi a Jocurilor Olimpice de la Paris pentru a-și asigura o medalie mai mare decât cea de bronz, argintul lui Neeraj Chopra la sulița masculină, trimițând un val de sărbătoare și de ușurare în țara înfometată de medalii, observă publicația. Chiar dacă India a trimis un contingent de 117 atleți la Paris, are un număr mic de cinci medalii de bronz și singurul argint, fiind depășită de țări precum Coreea de Nord, Cuba și Sfânta Lucia – o insulă din Caraibe cu doar 180.000 de oameni, remarcă The Independent. Pentru cea mai populată națiune de pe Pământ, care este și cea de a cincea economie din lume, este un record pe cât de frustrant, pe atât de enigmatic, constată publicația.Sărăcia generalizată și malnutriția rămân probleme serioase care împiedică milioane de tineri să-și atingă potențialul sportiv – dar există este și o lipsă cronică de investiții chiar și la nivel de elită din țară, remarcă The Independent.
Associated Press relatează că șeful justiției din Bangladesh, Obaidul Hassan, a demisionat sâmbătă în urma noilor proteste ale unui grup de studenți și altor demonstranți, la scurt timp după ce o revoltă în masă l-a forțat pe prim-ministrul Sheikh Hasina să demisionează și să fugă în India. O generație de tineri, dintre care mulți au mai puțini ani decât Sheikh Hasina s-a aflat la conducere, au animat proteste care au dus la înlăturarea acestuia, sublinază AP. În rezent, guvernul interimar al țării este condus de laureatul Nobel Muhammad Yunus. Nu e prima dată când revoltele studențești contribuie la schimbări radicale în Bangladeș, constată agenția de presă.