Alegeri

Încă un candidat la prezidențiale. Igor Munteanu intră în cursă din partea CUB

Partidul Politic „Coaliția pentru Unitate și Bunăstare” (CUB) și-a desemnat propriul candidat la alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Este vorba de liderul formațiunii, Igor Munteanu. Anunțul vine după ce, săptămâna trecută, CUB a decis să-și retragă sprijinul politic pentru candidatul Blocului „Împreună”, din care făcea parte anterior. Potrivit lui Munteanu, decizia de a candida a fost luată în unanimitate de consiliul politic al partidului.

„Mi-am asumat o sarcină complicată, dar vitală pentru dezideratele programului liberal. Sarcina mea este să ofer exemplu de candidat care să fie garanția omului simplu contra inamicilor statului de drept și a impostorilor. Cetățenii noștri au nevoie de speranță, de respect, iar sarcina autorităților statului este să le ofere soluții concrete pentru a construi și dezvolta o țară în care să vrea să trăiască și să își educe copiii”, a declarat Igor Munteanu.

CUB a anunțat pe 9 august că părăsește Blocul „Împreună” din care a făcut parte alături de alte trei formațiuni politice și își retrage sprijinul politic pentru Octavian Țîcu, care candidează la prezidențiale din partea blocului. Partidul a explicat atunci că nu acceptă candidatura unei persoane „a cărei declarații creează controverse politice”. Țîcu nu a comentat acuzațiile, deocamdată.

Liderul Platformei DA, Dinu Plângău, a declarat atunci pentru „Teleradio-Moldova” că decizia CUB s-ar fi bazat pe emoții și supărări, în timp ce analistul politic Nicolae Negru a spus că blocurile politice din țara noastră se pot destrăma din cauza ambițiilor politice personale și din lipsa unei culturi politice.

Partidul „CUB” a fost lansat pe scena politică la sfârșitul anului 2022. La conducerea formațiunii a venit atunci fostul ambasador în SUA și ex-deputatul Igor Munteanu. Înainte de asta, Munteanu a fost vice-președintele Platformei DA.

Alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova vor fi organizate pe data de 20 octombrie 2024, în aceeași zi cu referendumul național pentru aderarea țării la UE.

Blocurile electorale se pot înregistra la CEC pentru a participa la referendumul republican până pe 20 septembrie, iar pentru a participa la prezidențiale – până pe 31 august. Autoritatea electorală urmează să decidă în termen de 5 zile de la data primirii documentelor dacă înregistrează sau refuză înregistrarea blocurilor electorale.

Desemnarea și colectarea semnăturilor susținătorilor candidaților la alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova va începe pe data de 21 august și va dura până pe 20 septembrie, inclusiv. Grupurile de inițiativă vor depune actele la CEC în perioada 21-31 august, conform graficului stabilit. Candidații la prezidențiale de pot înregistra la CEC până pe 20 septembrie, inclusiv.

CEC va decide dacă înregistrează sau nu candidații desemnați în alegeri în decursul a 7 zile de la data primirii documentelor.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult