Economic

Sprijin internațional pentru educația duală în Republica Moldova: Beneficii pentru elevi și antreprenori

Proiectul de învățământ dual din Republica Moldova, finanțat din surse internaționale, aduce beneficii atât pentru tineri, cât și pentru antreprenori. 22 de companii care au implementat învățământul profesional tehnic dual au primit sprijin financiar de până la 20 de mii de euro fiecare. Antreprenorii spun că acest sprijin îi ajută să obțină echipamente moderne și să colaboreze mai bine cu școlile.

Antreprenorii care au beneficiat de finanțare prin intermediul învățământului dual, spun că acest sprijin este binevenit și eficient atât pentru companii, cât și pentru tineri.

„Ne dorim mult această practică să ia o amploare și că ea are o valoare absolut practică. Proiectul învățământului dual permite să le oferim acces acestor tineri. Prin echipamentele și utilajele achiziționate în cadrul proiectului, cum ar fi echipamente de sudură, fibră optică, echipamente inovative”.

„Aș dori să subliniez angajamentul nostru ferm față de dezvoltarea continuă a educației duale și de a construi parteneriate durabile cu instituțiile de învățământ”, spun antreprenorii.

Proiectul este de o importanță mare pentru formarea profesională a celor care vor să-și dezvolte cariere de succes, dar și pentru afaceri, a precizat președintele Camerei de Comerț și Industrie din Republica Moldova, Sergiu Harea.

„22 de companii au primit un suport financiar de până la 20 de mii de euro cu o contribuție a companiei de 5 la sută. Am selectat aceste companii în bază de concurs, am avut peste 100 de aplicații, în final fiind selectate 22 de companii care au venit cu niște proiecte sustenabile astfel încât acei tineri care sunt în cadrul acestei companii să poată prelua experiența acelor maeștri-instructori”, a precizat Sergiu Harea.

Anul acesta, Ministerul Educației și Cercetării intenționează să dubleze față de anul trecut, numărul de elevi din învățământul dual, a declarat secretara de stat Galina Rusu.

„Depunem cu toții efort ca să aducem acel nivel de implicare și de competitivitate a economiei noastre prin învățământul dual ca și al țărilor partenere. Anul curent ne-am pus ca și obiectiv să atingem un număr de 2000 de elevi în dual. Obiectivul setat pe dimensiunea de unități economice este atins. Când zic asta am în vedere că angajamentul unităților economice declarat la această etapă de implicare în învățământul dual cu un număr mai mare de 2000 de elevi a fost atins”, a explicat secretara de stat.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, anul trecut în învățământul dual au fost încadrați 1000 de tineri. Totodată, în 2023, companiile au primit compensații de la bugetul de stat în valoare totală de 3,5 milioane de lei.

Precizăm că proiectul „Întreprinderi și Comune Puternice pentru Moldova”, este finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare și Guvernul Elveției, implementat de GIZ Moldova și Camera de Comerț și Industrie din Republica Moldova.

Autor: Olga Mînzat

Citește mai mult