Noi reglementări la frontieră: Interdicții pentru camioanele cu containere la vama Cahul-Oancea
Noi restricții pentru traversarea frontierei prin postul vamal Cahul-Oancea pentru mijloacele de transport cu marfă în containere. Din 16 august, acestea nu vor mai putea intra în țară prin acest punct de trecere a frontierei de stat. Serviciul Vamal a precizat pentru „Teleradio-Moldova” că decizia a fost luată cu scopul de a fluidiza traficul prin posturile vamale situate la frontiera cu România. Noua regulă va fi aplicată pe o perioadă nedeterminată de timp.
Din 16 august, este permisă ieșirea din țară prin postul vamal Cahul-Oancea a mijloacelor de transport fără marfă, precum remorci și semiremorci de tip deschis sau preluate, containere și cisterne. Însă este interzisă traversarea mijloacelor de transport cu marfă, precum și remorci, semiremorci, cisterne de tip termos sau refrigeratoare fără marfă.
Șeful Secției control vamal, Igor Iurco, a declarat pentru „Teleradio-Moldova” că măsurile vizează optimizarea gestionării traficului de pasageri și eficientizarea fluxului de mărfuri.
„Infrastructura vamală la postul vamal Cahul-Oancea este destinată mai mult pentru călători decât pentru mărfuri. Fiind un punct foarte tranzitat în perioada estivală, conform analizei Biroului Teritorial „Sud”, ne-am propus să degajăm și să fluidizăm acest sector. Alte puncte de trecere sunt mult mai dotate cu echipament de control vamal, de exemplu, Giurgiulești-Galați, care nu este foarte departe de punctul Cahul-Oancea sau Leușeni-Albița și pot fi alese alternativ de către transportatorii de mărfuri. Măsura stabilită este pe o perioadă nedefinită de timp”, a declarat Igor Iurco.
Urmare a implementării restricțiilor, se estimează că 30% din traficul de camioane cu containere va fi redirecționat către punctul de trecere Giurgiulești-Galați. Operatorii economici autorizați (AEOS/AEOF, recunoscuți internațional) sunt exceptați de la aceste restricții, cu condiția ca transportul să nu fie efectuat cu echipamente de tip termos sau refrigeratoare.
Autor: Iurie Barbaroș, stagiar