Social

Războiul din Ucraina exercită o presiune asupra pieței chiriilor din Chișinău, susțin experții

Tot mai multe persoane care dau în chirie apartamente preferă să semneze contracte de locațiune pentru care își asumă să achite impozitul prevăzut de lege. Potrivit Serviciului Fiscal de Stat, în primele șapte luni ale anului numărul acestora a crescut cu 10%. Pe de altă parte, chiriașii cu care a discutat reporterul nostru se plâng că prețurile la chirii s-au majorat, fapt confirmat și de experții economici.

Oamenii se plâng că locuințele oferite cu chirie sunt prea scumpe, iar salariile abia le ajung să achite facturile. Chiar dacă mulți dintre ei au un serviciu în capitală, totuși preferă să facă naveta din suburbii, deoarece, spun ei, nu-și pot permite să închirieze un apartament.

„Copiii mei au încercat să închirieze un apartament în municipiul Chișinău, dar era foarte scump - 300 de euro. Nu au reușit să facă față facturilor, iar acum trăiesc în sat";

„Eu sunt căsătorit și am un salariu de 12 mii de lei. Acești bani nu îmi ajung să mă întrețin, dar muncesc foarte mult ca să îmi întrețin toată familia";

„Chiriile sunt scumpe, bunurile imobile sunt căutate, atât de refugiații ucraineni, cât și de cetățenii noștri. Amenzile sunt mari, iar proprietarii de apartamente se tem să nu fie amendați de Serviciul Fiscal de Stat".

„Cu așa prețuri, tinerii au fugit din țară”

Războiul din Ucraina a exercitat o anumită presiune asupra pieței chiriilor în anul 2022, când mai mulți refugiați ucraineni au fost nevoiți să-și caute un loc de trai în țara noastră, a precizat pentru Radio Moldova economistul Viorel Gîrbu.

„Refugiații ucraineni au exercitat o anumită presiune asupra pieței chiriilor în anul 2022. Cu doi ani în urmă au fost mulți refugiați în Republica Moldova, proprietarii de apartamente au ridicat prețurile. Ucrainenii au plecat, dar prețurile au rămas la fel".

În primele șapte luni ale anului curent, din contractele de locațiune semnate de persoanele care dau cu chirie spațiu locativ, în bugetul de stat au ajuns cu 10 milioane de lei mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023, a declarat șeful Serviciului comunicare al Serviciului Fiscal de Stat, Adrian Platon.

„Au fost efectuate controale la 188 de persoane fizice care dau în locațiune bunuri imobile, fiind calculate suplimentar la buget: plăți de bază în valoare de 338 de mii de lei, majorare de întârziere în valoare de 50 de mii de lei și aplicată amendă în mărime de 16,4 mii de lei".

Potrivit Serviciului Fiscal de Stat, încasările la impozitul pe venit de la persoanele fizice care transmit în locațiune bunuri imobile au crescut cu 34 la sută în primele șapte luni ale anului 2024 și constituie 40,9 milioane de lei, comparativ cu perioada similară a anului 2023, când în bugetul statului au ajuns doar 30,5 milioane de lei.

Serafim Gangan

Serafim Gangan

Autor

Citește mai mult