Agricultorii vor fi invitați la discuții la Guvern, după ce au amenințat cu proteste
Premierul Dorin Recean a declarat că îi va invita pe agricultori la discuții la Guvern. Anunțul vine după ce, zilele trecute, zeci de fermieri din sudul țării, afectați de calamitățile din această vară, au solicitat instituirea stării de urgență și organizarea întrevederilor cu președinta Maia Sandu și președintele Parlamentului Igor Grosu.
Într-o postare pe Facebook, premierul a scris că marți îi va invita la discuții pe reprezentanții sectorului agricol, fără a preciza data și locul.
„Marți îi voi invita la discuții pe reprezentanții sectorului agricol. Guvernul și agricultorii au o misiune comună în perioada următoare - să-i ajutăm pe cei mai afectați de secetă conștientizând posibilitățile reale ale bugetului. Oricât de mult ajutor am vrea să oferim, trebuie să ținem cont de bugetul existent. Doar o astfel de abordare - una înțeleaptă - va putea duce la soluții care să ajute cu adevărat agricultorii”, a scris Dorin Recean.
Agricultorii au amenințat cu proteste în cazul în care solicitările lor nu vor fi îndeplinite în următoarele 10 zile. Potrivit autorităților, solicitările agricultorilor afectați de secetă se află în proces de examinare.
Din cauza secetei și a creditelor pe care le au, peste o mie de agricultori riscă să falimenteze, a precizat pentru Radio Moldova directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Bădărău.
„Agricultorii vor ieși la proteste dacă timp de 10 zile nu vor dialoga cu președinta țării, Maia Sandu, și președintele parlamentului, Igor Grosu. Sunt convins că aceste proteste nu vor fi doar în regiunea de sud a țării pentru că situația e foarte critică la noi în țară nu doar din cauza secetei, dar și din cauza inacțiunilor Guvernului sau acțiunilor întârziate din anii precedenți. Peste o mie de agricultori ar putea falimenta în acest an din cauza datoriilor la bănci, majoritatea celor care riscă să falimenteze sunt din zona de sud a țării".
La rândul său, secretarul de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban, a declarat că ministerul nu va institui stare de urgență în agricultură pentru raioanele din sudul țării, însă autoritățile identifică resurse financiare de la partenerii externi pentru a putea ajuta fermierii.
Potrivit Asociației Forța Fermierilor, agricultorii din raioanele Cahul, Cantemir și Vulcănești au pierderi de aproximativ 135 de milioane de lei pentru culturile agricole de prima grupă. Totodată, în cele trei raioane din sudul țării peste 19 mii de hectare au fost afectate de secetă.
CITEȘTE ȘI: