Politic

Fără „Șansă” la alegerile din toamnă? Activitatea partidului afiliat lui Șor limitată pentru trei luni

Activitatea Partidului „Șansă”, afiliat fugarului Ilan Șor, a fost limitată pentru încălcări ale legii, pe o perioadă de trei luni de zile. Decizia a fost pronunțată de magistrații Judecătoriei Bălți. Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postică, a declarat pentru Compania „Teleradio-Moldova” că formațiunea politică nu va putea participa la alegerile prezidențiale din această toamnă, dacă magistrații vor emite o hotărâre definitivă și irevocabilă până pe 20 septembrie.

„Judecătoria Bălți a admis parțial la solicitarea Ministerului Justiției de a limita activitatea Partidului „Șansă” pe o perioadă de trei luni de zile, dar trebuie de ținut cont că această decizie nu este definitivă și poate fi contestată. Doar în situația când vom avea o hotărâre definitivă și irevocabilă vom discuta despre punerea în aplicare a acesteia”, a spus Pavel Postică.

Amintim că Ministerul Justiției a înregistrat, pe 15 mai, curent, la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, cererea de chemare în judecată prin care a solicitat aplicarea prevederilor Legii cu privire la partidele politice, despre limitarea activității Partidului Politic „Șansă”, pentru un termen de șase luni. Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, declara atunci că mecanismul are rolul, întâi de toate, de a responsabiliza toate partidele politice, pentru ca cele din urmă să se conformeze obligațiilor de raportare financiară. Decizia a fost criticată de liderul „Șansă”, Alexei Lungu, care a acuzat autoritățile că ar vrea să scoată formațiunea politică din cursa electorală înaintea alegerilor locale noi din 19 mai.

Reamintim în acest context că Partidul „Șansă” a fost exclus din cursa electorală pentru alegerile locale din noiembrie 2023. Formațiunea politică este suspectată că și-ar fi finanțat campania din bani ilegali, cu care ar fi mituit inclusiv alegătorii și primarii candidați.

Potrivit unui raport al CEC, 71 de donatori ai formațiunii nu au înregistrat venituri, iar alți șapte, care au donat bani cash, nu se aflau în acea perioadă pe teritoriul țării. De asemenea, nu au fost emise bonuri fiscale și există suspiciuni de finanțare netransparentă.


Precizăm că, potrivit prevederilor legale, activitatea unui partid politic poate fi limitată, între altele, dacă prin acțiunile acestuia se aduc prejudicii grave pluralismului politic sau principiilor democratice fundamentale sau dacă partidul nu a depus raportul privind gestiunea financiară în termenul și formatul stabilit de CEC.

Pe perioada limitării activității, partidului politic îi este interzisă, inclusiv, fondarea mijloacelor de informare în masă, organizarea întrunirilor, mitingurilor, demonstrațiilor, pichetărilor și altor acțiuni publice.

Dacă, în perioada limitării activității partidului politic, acțiunile pentru care a fost limitată activitatea partidului se vor repeta sau dacă, pe parcursul primului an din data ultimei limitări a activității partidului acesta comite încălcări similare, Ministerul Justiției poate cere instanței să dizolve partidul.

Citește mai mult