Tot mai mulți tineri specialiști aleg să activeze într-o școală sau grădiniță din mediul rural
Tot mai mulți tineri specialiști aleg să activeze într-o școală sau grădiniță din mediul rural. În acest an, este vorba de 400 de absolvenți ai instituțiilor pedagogice, un număr record, ne-a declarat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun. Potrivit lui, problema lipsei cadrelor didactice în sate este una veche, însă autoritățile speră că toate acțiunile întreprinse în ultima perioadă, cum ar fi majorarea indemnizațiilor și salariul decent, ar putea atrage mai mulți doritori. Și tinerii pedagogi par entuziasmați de faptul că vor activa în școli mai mici din mediul rural, dar vor fi remunerați bine.
Gheorghina Bandalac, o tânără din Briceni, a ales pedagogia drept profesie. Aceasta predă biologia la Gimnaziul Mărcăuți din același raion, iar din acest an va avea și lecții de limba română, după ce a făcut un curs de recalificare la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”. A făcut un stagiu la un liceu din capitală, dar a ales să meargă să muncească în nordul țării.
„Este o profesie foarte nobilă, care necesită răbdare foarte multă. Copiii sunt viitorul nostru și cred că putem să ne stăruim să facem acest lucru, ca ei să aibă încredere în noi, pentru că sunt și eu tânără, sunt tânăr specialist. N-am absolvit de foarte mult timp școala, înțeleg că copiii au nevoie de susținere mai multă. Să vadă în profesor un prieten căruia poate să-i destăinuie ceva sau nu doar, să nu fie frica aceasta și bariera aceasta dintre elev și profesor. Da, sunt de baștină din raionul Briceni și a fost propunerea aceasta, pentru ca să fie mai aproape de părinți, de casă. Fac distanța de 12 kilometri în fiecare zi”, spune tânăra profesoară.
Și Viorica Moglan din satul Sofia, raionul Drochia, a decis să profeseze în satul de baștină. Aceasta ne-a povestit că este prima din familie care a decis să fie educatoare. Ea spune că vede mai multe avantaje în acest domeniu și că, pe lângă dezvoltarea continuă, salariul este de asemenea motivant.
„Sunt studentă la Universitatea „Alecu Russo” din Bălți. Activez acum ca tânăr specialist în grădinița Albinuța, satul Sofia, raionul Drochia. Și am ales această profesie așa, pe neprins de veste, deoarece sunt veselă, ambițioasă. Am activat ca ajutor de educator vreo cinci ani. Și iată că am intrat în această discuție și în această profesie, pentru că am fost atrasă de copii. Adică mi-a plăcut să colaborez cu copiii”, a precizat Viorica Moglan.
În acest an, s-a investit mult pentru atragerea tinerilor specialiști în instituțiile din afara Chișinăului, ne-a declarat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun. Pe lângă multiple alte acțiuni, urmează să fie creată Asociația Tinerilor Profesori, prin intermediul căreia să se coaguleze o comunitate puternică, iar aceasta să devină o forță de schimbare în sistemul educațional, a mai subliniat ministrul.
„Într-adevăr, în anul ăsta ne așteptăm la 400 de tineri care vor merge în localitățile noastre. Este o creștere față de anii precedenți și ne bucură că eforturile pe care le-am depus și cu majorarea indemnizației, de la 120.000 de lei la 200.000 de lei și, în general, campania de promovare care a fost făcută în ultimele luni dă roade. Ceea ce le propunem tinerilor este, în primul rând, să își urmeze vocația din dragoste pentru educație și din dorința de a schimba viitoarea generație, de a contribui la ea. Oferim această indemnizație de 200.000 de lei în două tranșe, un salariu de început de aproximativ 10.000 de lei și, în următoarea perioadă, foarte, foarte multă susținere din partea Ministerului, din partea Institutului Național pentru Educație și Leadership”, a declarat Dan Perciun.
Precizăm că, din acest an, indemnizația pentru absolvenții de la Universitatea Pedagogică care se angajează într-o școală din mediul rural a fost majorată până la 200 de mii de lei.
Alocația va fi oferită treptat timp de cinci ani. Iar pentru absolvenții colegiilor pedagogice, mărimea indemnizației a crescut până la 160 de mii de lei.
Pe lângă aceasta, în primii cinci ani de activitate în mediul rural sau în centrele raionale tinerilor specialiști li se vor compensa mai multe cheltuieli: 1000 de lei lunar pentru închirierea spațiului locativ, 3000 de lei anual pentru consumul de energie termică și electrică. De asemenea, aceștia vor avea un concediu anual de 62 de zile calendaristice.