Internațional

Germania intenționează să reducă la jumătate ajutorul său militar către Ucraina în 2025

Germania prevede în bugetul său pe 2025 o reducere la jumătate a ajutorului său militar bilateral către Ucraina, mizând pe banii generați de activele ruse înghețate pentru a se continua susținerea financiară a Kievului, a declarat sâmbătă o sursă parlamentară pentru AFP.

CNN
Sursa: CNN

Guvernul lui Olaf Scholz, care încearcă să facă economii, nu prevede „ajutoare suplimentare" celor 4 miliarde de euro prevăzute în bugetul pe anul viitor pentru a ajuta militar Ucraina, a indicat această sursă, confirmând informațiile din presă.

În acest an, ajutorul Berlinului, al doilea contributor după SUA, se ridică la 8 miliarde de euro.

Pentru a compensa, Germania mizează pe „crearea, în cadrul G7 și al Uniunii Europene, a unui instrument financiar care să utilizeze activele ruse înghețate", a adăugat o sursă din cadrul Ministerului de Finanțe.

„Ajutorul bilateral german rămâne la cel mai înalt nivel, dar mizează pe eficiența acestui instrument", a comentat aceasta.

Această decizie a făcut obiectul unui acord între cancelarul social-democrat și ministrul Finanțelor din partidul liberal Christian Lindner, afirmă ziarul „Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung” în ediția sa de weekend.

Potrivit săptămânalului, Lindner, care este un adept al stricteții bugetare, i-a scris pe 5 august ministrului Apărării Boris Pistorius pentru a-i cere „să garanteze" că plafonul de 4 miliarde de euro bugetat pentru anul viitor va fi respectat.

Proiectul de buget pe 2025 a făcut obiectul unor discuții aprige în cadrul coaliției tripartite între liberali, verzi și social-democrați.

Ministrul de Finanțe le-a cerut omologilor săi să facă economii în scopul respectării „frânei de îndatorare", o regulă constituțională care are drept menire să împiedice statul să se îndatoreze prea mult.

Proiectul de buget nu este încă definitiv și urmează să mai fie discutat în Parlament înainte de adoptarea sa, până la sfârșitul anului.

Aliații Ucrainei lucrează de mai multe luni la un dispozitiv care ar permite utilizarea unei părți din cele 300 de miliarde de dolari reprezentând active ruse înghețate în lume pentru a susține Kievul în războiul său împotriva armatei ruse.

De asemenea, s-a ajuns la un acord politic între țările G7 la jumătatea lui iunie privind o propunere americană referitoare la finanțarea unui credit de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina.

Berlinul „pleacă de la principiul că aceste fonduri vor fi utilizabile din 2025", a indicat sursa parlamentară pentru AFP.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult