Dorul de casă i-a reunit la Festivalul „Ne vedem acasă”
Zeci de moldoveni din diasporă și-au dat întâlnire la Festivalul „Ne evdem Acasă". Cu ani buni trăiți peste hotare, aceștia spun că dorul de baștină e mare, iar aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană îi va motiva să se întoarcă la rădăcini. Prezentă la eveniment a fost și președinta țării Maia Sandu, care a menționat că cetățenii țării sunt forța care poate aduce schimbarea acasă.
Valentina Bostan este stabilită de 22 de ani în regiunea Lombardia, Italia, cu familia sa. Femeia spune că gândul de a reveni acasă o macină mereu.
„Nu am fost de opt ani acasă, eram sceptică deoarece ultima impresie din ultimii opt ani a fost dezamăgire, supărare, acum sunt plină de speranțe, am văzut Moldova schimbată spre bine, mă bucur să totuși inima mea a rămas acasă și chiar mi-au venit așa niște gânduri și idei, poate dacă merge totul bine la alegeri, deoarece depinde ce o să aleagă Moldova, poate ne întoarcem acasă.”
După 15 ani de trai în Statele Unite ale Americii, Max Cucu a revenit acasă. Are trei ani de când a început o viață nouă. Adaptarea e grea, spune el, însă scopurile îl motivează să meargă mai departe.
„Simplu - am vrut să încerc să locuiesc acasă, să văd cum e asta și, până ce, îmi place. Am fondat organizația Diaspora Hub. Aici legăm puntea dintre oamenii din diasporă și proiectele locale din Moldova, mai ales în satele din Republica Moldova.”
Unii dintre cei care sunt deciși să mai rămână în străinătate spun că, departe de baștină, contribuie cum pot la dezvoltarea Republicii Moldova.
„Eu cred că fiecare moldovean este un ambasador oriunde ar merge, în oricare țară, oricare colț al lumii ar merge, și este foarte important ca să nu ne uităm rădăcinile și să facem fiecare cât putem pentru a ne ajuta comunitatea și țara din care venim”, spune reprezentanta Parlamentului European, Alexandrina Robu.
*„Eu locuiesc cu familia în Statele Unite, businessul meu este acolo, sunt stabilită acolo, dar în fiecare an, de câteva ori pe an, vin în Moldova și construiesc legături noi cu țara mea”, spune Evghenia Berzan.
În cadrul festivalului, moldovenii din diasporă au avut parte de informări direct de la surse.
„Din analiza întrebărilor, noi am constatat că cele mai frecvente, totuși, sunt întrebările referitor la revenirea acasă și care sunt bunurile care se permite să le aducă, care e procedura legală, referitor la revenirea cu mijloace de transport”, a declarat ofițerul de presă al Serviciului Vamal Tatiana Șompol.
„Avem o rată de adopție a identității digitale reduse sau foarte redusă în rândul persoanelor care se află în diasporă și aici noi lucrăm foarte intens pentru a rezolva această problemă și a aduce această identitate aproape”, a menționat directorul Agenției de Guvernare Electronică, Andrei Prisacar.
Prezentă la eveniment, președinta Maia Sandu a menționat că o mare parte dintre problemele cu care se confruntă Republica Moldova vor dispărea odată cu aderarea țării la Uniunea Europeană.
„Noi facem eforturi și în anumite cazuri reușim mai repede, în alte cazuri lucrurile se întâmplă mai încet. Cel puțin în cazul statelor membre ale Uniunii Europene cu toții știm care este soluția cea mai bună. În momentul în care aderăm la Uniunea Europeană, absolut toate aceste probleme - și de protecție socială, și pe recunoașterea permiselor, și pe recunoașterea actelor de studii - se rezolvă.”
Potrivit Biroului Relații cu Diaspora, de la începutul anului, aproximativ 1000 de moldoveni au revenit cu traiul acasă.