Cultură

Muzica clasică în aer liber a revenit la Butuceni, unde a fost pusă temelia unei reședințe creative

Numeroși melomani au participat sâmbătă seară la un regal muzical în spațiul unic din rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi. Au aplaudat, de fapt, lansarea unei inițiative culturale - „Operă de Butuceni” - ce pune temelia unei reședințe creative consacrate artei, culturii și turismului.

Uvertura „Egmont” de Beethoven a răsunat în debutul călătoriei muzicale. La pupitrul orchestrei simfonice a Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” s-a aflat maestrul austriac Friedrich Pfeiffer, care a lansat ani în urmă ideea unor concerte de muzică clasică printre stâncile de la Butuceni.

În aer liber muzica se ascultă cu inima deschisă.

Este ceva extraordinar și o experiență inedită la care noi suntem bucuroși să participăm.

Am venit special să ne bucurăm și de natură și de lucrările simfonice pentru că iubim foarte mult opera. Noi suntem acasă, lucrăm în țară, pur și simplu, ne place țara noastră și tot ce se face în ea și trebuie să încurajăm și cultura noastră pentru că este foarte frumoasă.

„Este această inaugurare a extraordinarei scene pentru cele mai frumoase evenimente în aer liber. Atmosfera aceasta întotdeauna te predispune să asculți, să te bucuri”, a declarat directoarea Filarmonicii Naționale, Svetlana Bivol.

„Susținem un concept nou pentru Butuceni, pentru Republica Moldova. Este vorba de o reședință culturală creativă. Ne dorim ca aici să fie o scenă permanentă în care vor veni diferiți artiști. Cu timpul va fi pus și un acoperiș, va fi echipată scena cu sunet și lumini permanente”, a declarat directoarea Proiectului Tehnologiile Viitorului, Doina Nistor.

„E foarte important pentru mine, pentru Ambasada britanică și Guvernul Regatului Unit să susținem cultura și viața culturală în Republica Moldova. Cred că muzica este un limbaj universal”, spune ambasadoarea Marii Britanii la Chișinău Fern Horine.

Pentru ca lucrurile în domeniul culturii să evolueze este necesară sinergia a trei elemente esențiale, spune ministrul Culturii.

„Componenta artistică, componenta financiară, aici mă refer nu doar la finanțarea din partea Ministerului Culturii sau a partenerilor de dezvoltare, mă refer și la sectorul privat care poate și trebuie să investească în evenimentele culturale. Un element la fel de important este comunitatea locală care trebuie să dorească să beneficieze și să aducă suport pentru aceste evenimente”, a declarat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

„Sunt foarte bucuros că se întâmplă asta în Moldova noastră care vrea și trebuie să fie europeană. Tot ce s-a întâmplat aici, eu spuneam, nu guvernele au organizat, ci oamenii, oamenii care sunt aici, ați pus umărul pentru a dezvolta cultura pentru că turismul dezvoltă orice altceva, dar fără cultură nu poate exista”, spune proprietarul unei pensiuni, Anatol Botnaru.

Împreună cu spectatorii a salutat ideea unei scene permanente la Butuceni și conducerea de vârf a țării, reprezentanții Guvernului, Parlamentului, ai corpului diplomatic acreditat la Chișinău.

„Evenimentul de astăzi este primul dintr-un șir de evenimente care se vor desfășura aici, evenimente culturale și turistice și vreau să felicit pentru această inițiativă organizatorii”, a declarat președinta Maia Sandu.

Evenimentul a fost organizat de către Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern, și o pensiune din Butuceni, cu sprijinul Ministerului Culturii și al partenerilor externi de dezvoltare.

Citește mai mult