Internațional

Corespondență//Viitoarea Comisie UE nu va atinge paritatea bărbați-femei

Este cel mai probabil că viitoarea Comisie europeană nu va atinge cota de comisari-femei pe care și-o dorea șefa Comisiei, Ursula von der Leyen. 17 state din cele 27 de țări membre au anunțat deja câte un singur nume, iar fiecare dintre cei 17 este un bărbat.

Rămâne acum ca până în toamnă toate guvernele să îi facă propuneri de Comisari Europeni pentru constituirea colegiului, echivalentul unui guvern al Europei. Când a fost aleasă prima oară, în 2019, Ursula von der Leyen a promis că va impune paritatea totală în colegiul de Comisari: 13 femei - 14 bărbați, și să zicem, că nu va ezita să le ceară guvernelor să propună alți candidați dacă nu se umple cota de femei.

Ca o comparație, în Comisia anterioară, a lui Jean-Claude Juncker, doar o treime din Comisari erau femei, 9 din 28, și chiar și așa cota a fost greu de umplut.

Dacă în comisia trecută au fost multe femei, inclusiv din partea României, de data asta angajamentul, care nu este bazat pe vreo regulă scrisă in tratatele fondatoare ale UE, va fi imposibil de ținut. Din cele 27 de țări membre, 17 au anunțat deja că vor trimite bărbați sau că vor menține comisarii bărbați actuali -- Franța, de pildă.

Mai sunt așadar 10 țări care încă nu au propus vreun nume, printre care România și Belgia, ambele din pricina tensiunilor din cadrul coalițiilor guvernamentale, iar printre exigențele Ursulei von der Leyen se număra aceea ca fiecare țară să propună două nume: o femeie și un bărbat, ca ea să poată alege. După ce ea alege, candidații comisarii sunt apoi audiați de Parlamentul European, care decide dacă să-i accepte sau să-i respingă (individual).

A fi o femeie propusă de guvernul său nu este însă neapărat un atù pentru prezentarea și examinarea candidatei în fața Parlamentului European, unde aproape 40% din eurodeputați sunt femei.

De pildă, în 2019, Comisia Juridică a Parlamentului European a respins la vot candidatura româncei Rovana Plumb pentru funcția de comisar european la Transporturi. Ea nu a putut da a da lămuriri cu privire la diferențele dintre declarațiile sale de avere depuse la Bruxelles și la București și nici să ofere detalii despre niște împrumuturi de un milion de euro.

Până la urmă, portofoliului Transporturilor a fost atribuit tot unei românce, Adina Vălean, însă asta poate fi chiar văzută ca o ironie: la audierile pentru Comisia Juncker din 2014, singurul candidat comisar respins a fost tot o femeie din Europa de Est căreia i se atribuise același portofoliu al Transporturilor: slovena Alenka Bratušek.

Deși fusese prim ministru în țara sa, lucru cu care se mândrea și pe care îl considera un atù, Alenka Bratušek a fost găsită total incompetentă de eurodeputați, care n-au considerat că ea era pregătită pentru a prelua portofoliul ce îi fusese încredințat: Transporturile.

A fost singurul comisar respins de Parlament în 2014, iar Slovenia s-a văzut atunci nevoită să propună un alt candidat, tot pentru Transporturi.

Un lucru este însă sigur: Ursula von der Leyen nu își va putea menține promisiunea și angajamentul de a asigura o paritate de gen în cadrul viitoarei sale Comisii.

Procedura: cum se atribuie portofoliile

Ursula von der Leyen, acum că și-a cimentat al doilea mandat ca președinte al Comisiei, trebuie să împartă posturile de conducere în cadrul executivului UE printre cei nominalizați din capitale.

Portofoliile economice sunt cele mai populare și râvnite, în timp ce unele posturi geopolitice sunt, de asemenea, de dorit - gândiți-vă la extindere și la noul comisar pentru Mediterana. În principiu, totul depinde de von der Leyen și de echipa ei, așa că țările membre au la dispoziție un efect de pârghie limitat.

AUTOR: Dan Alexe

Citește mai mult