Revista Presei: propaganda rusă devine tot mai puternică pe măsură ce ne apropiem de referendumul privind aderarea la UE a Republicii Moldova
Războiul informațional în ajunul referendumului privind aderarea la UE și șansele de a scăpa de trupele ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Acestea sunt principalele titluri ale presei, trecute în revistă de Victoria Colesnic.
Delegația Uniunii Europene atenționează că în ultima perioadă, s-au întețit informațiile false și videolipurile trucate. ProTV.md publică un material în care vorbește despre abundența falsurilor în mediul online și nu numai. Pe măsura ce ne apropiem de referendumul privind aderarea la UE a Republicii Moldova, propaganda rusă devine tot mai puternică. Publicația notează că deși mai multe pagini care publicau falsuri au fost blocate, de fiecare dată, în locul acestora apar alte sute de pagini noi. În topul platformelor de distribuire a falsurilor este Tik Tok, urmat de Telegram, Facebook și mai nou, Youtube și Google. Cetățenii sunt îndemnați să fie atenți de unde se informează și să verifice mai multe surse pentru a nu se lăsa duși în eroare.
Atât timp cât diferendul transnistrean nu va fi soluționat, trupele ruse, autoritățile neconstituționale și forțele paramilitare din Tiraspol vor fi o amenințare, scrie Radio Chișinău care propune un interviu cu expertul în securitate, Pavel Horea. Potrivit lui, trupele ruse care staționează ilegal pe teritoriul R. Moldova, încalcă din start Constituția și statutul de neutralitate și reprezintă un risc la adresa securității. „Este menținută și confuzia între forțele de pacificare și forțele ruse din acel Grup operativ. Practic e același comandament, aceiași soldați care astăzi fac parte din trupele de pacificatori, iar mâine merg și păzesc acele depozite, sunt dislocați în acele cazărmi, vedem această rotație la ofițeri și soldați, care în mare parte sunt localnici”, subliniază expertul.
În Republica Moldova, fiecare al doilea angajat muncește la negru, scrie IPN cu referire la o analiză a Euronews în baza datelor Asociației Europene de Liber Schimb. De altfel, angajarea informală, cunoscută sub numele de muncă fără contract, protecție legală sau securitate socială, rămâne răspândită în întreaga lume. Conform estimărilor din 2023 ale Organizației Internaționale a Muncii, pe plan global, 58% din forța de muncă este angajată la negru. După excluderea lucrătorilor din agricultură, cifra scade la 50%. Dintre țările UE, cele mai mari rate de ocupare informală au avut în Ungaria cu 17,8% și Polonia cu 9,8%.
O firmă din holdingul Sheriff a ajuns cel mai mare exportator de mazăre din Moldova, scrie mold-street.com. În primele 7 luni ale anului 2024, Republica Moldova a exportat 10.285 de tone de mazăre, depășind de două ori întregul export realizat în anul 2023, potrivit unei analize a lui Iurie Rija, directorul executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole. Circa 23 la sută din total, a fost exportat de întreprinderea ce face parte din holdingul Sheriff, controlat de oligarhul Victor Gușan. Principalele piețe de desfacere pentru mazărea din Republica Moldova sunt România, India, Filipine, Bangladeș și Egipt.
Creditele de consum, luate de la bănci, au bătut toate recordurile, atât ca volum, cât și ca număr. Jurnal.md a publicat analiza expertului economic, Veaceslav Ioniță, care scoate în evidență faptul că în prima jumătate a acestui an, numărul împrumuturilor a crescut cu 25 la sută față de precedentul record din 2021. Potrivit lui, 5% din familiile din Republica Moldova au luat credite de consum pentru a procura careva bunuri. Volumul creditelor a atins, la fel cel mai înalt nivel și este de 3,4 miliarde de lei.
Comerțul ilegal cu țigarete în România înregistrează o scădere record pentru ultimii trei ani, totuși, contrabanda cu țigări din Republica Moldova peste Prut se menține la nivel ridicat, scrie mold-street.com. Motivul ar fi nivelul accizei la țigarete, care în România este de două ori mai mare ca în țara noastră. Potrivit unui studiu, peste 22% din țigările de pe piața neagră din țara vecină sunt aduse prin contrabandă din Republica Moldova. Autoritățile Vamale Române, dau asigurări că vor instala noi scanere la frontieră, ceea ce va permite combaterea trecerii ilicite a produselor de tutun.
Mai puțin de un procent din terenurile Agricole din țara noastră sunt asigurate, scrie ProTV.md cu referire la datele Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură. Asta, chiar dacă statul subvenționează 70 la sută din plata pentru asigurare. Pe de o parte, fermierii spun că de fapt, companiile de asigurări refuză asemenea contracte, mai ales în cazul secetei și în zona de sud a țării. La rândul lor, reprezentanții companiilor de asigurări spun că sunt nevoiți să refuze asemenea contracte din cauza riscurilor mari și a pierderilor financiare suportate.