Corespondență // Poziția UE față de campania electorală din SUA
Mii de delegați, agenți, diplomați și jurnaliști au sosit încă de ieri în Chicago, în SUA, pentru Convenția Națională Democrată. Accentul se va concentra de-a lungul săptămânii pe vicepreședinta Kamala Harris, care va fi nominalizată oficial drept candidata partidului la alegerile prezidențiale din luna noiembrie.
Europa urmărește cu mare atenție procesul electoral din Statele Unite: dacă Kamala Harris poate realiza o convenție de succes la Chicago și poate continua energia care a transformat campania democrată din ultima lună, asta va conta nu numai pentru viitorul politicii SUA, ci și pentru relația transatlantică. Dar accentul la Chicago va fi mai mult decât pe discursurile rostite de Harris (joi seara) și de partenerul ei de cursă, guvernatorul din Minnesota Tim Walz.
Va fi, de asemenea, mult interes pentru europeni să se apropie de cercul ei interior. În parte, asta se datorează faptului că nimeni nu se așteaptă ca actualul consilier pentru securitate națională al președintelui Joe Biden, Jake Sullivan, și secretarul de stat Antony Blinken, să-și păstreze posturile într-o viitoare administrație Kamala Harris.
Mulți din Europa au fost inițial sceptici cu privire la Kamala Harris, din cauza nefamiliarității europenilor cu vicepreședinta, dar și din cauza lipsei relative de experiență în politică externă a lui Harris înainte de a intra la Casa Albă. Nici Harris, nici Walz nu au petrecut mult timp în campanie vorbind despre Europa, NATO sau Ucraina (deși se așteaptă ca ei să rămână în mare parte pe linia lui Biden, cel puțin în ceea ce privește cea din urmă: ajutorul militar adus Ucrainei va continua).
O altă întrebare presantă este ce va face Harris cu privire la politica comercială vizavi de Europa, după ce Legea lui Biden pentru reducerea inflației și sloganul său „Cumpărați american” (Buy American) au provocat divergențe cu UE și Marea Britanie.
Dar cursa rămâne extrem de strânsă și Trump ar trebui să pună mâna doar pe unul dintre așa-numitele state Blue Wall dintre Michigan, Pennsylvania sau Wisconsin (presupunând că va câștiga în toate celelalte locuri unde conduce în prezent) pentru a relua Casa Albă.
Harris a reușit să evite o mare parte din controlul economic care a atârnat asupra campaniei lui Biden, dar economia rămâne încă o problemă dificilă pentru democrați, mulți americani sunt în continuare îngrijorați de inflație, în ciuda tendințelor de îmbunătățire.
Tot așa, toată lumea așteaptă să vadă cum va aborda Kamala Harris chestiunea palestiniană și a conflictului din Gaza. La urma urmei, Chicago este capitala palestinienilor din SUA și se pregătesc mari demonstrații de protest.
Pentru europeni însă cel mai important este ca la Casa Albă să se afle cineva care va continua "relația privilegiată" cu vechiul continent, în loc să îndrepte atenția Americii mai degrabă spre Asia, China și „Sudul global”.
Autor: Dan Alexe