Social

Calendarul Zilei // Un an de la decesul interpretului italian Toto Cutugno

Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 22 august.

1456: A început a doua domnie a lui Vlad Țepeș în Țara Românească

1846: SUA au anexat New Mexico.

1864: 12 țări europene au semnat Prima Convenție de la Geneva, prin care s-a înființat Comitetul Internațional al Crucii Roșii. Convenția este compusă din zece articole, stabilind pentru prima dată reguli legale care garantează neutralitatea și protecția soldaților răniți, personal medical pe câmpurile de luptă și instituții umanitare specifice conflictelor armate. Imediat după adoptarea Convenției de la Geneva, s-au format primele societăți naționale în Belgia, Danemarca, Franța, Oldenburg, Prusia, Spania și Württemberg. În 1867, are loc loc prima Conferință Internațională a Societăților Naționale de Ajutor Pentru Îngrijirea Victimelor de Război. În anii următori vor fi înființate societăți naționale în aproape toate țările Europei. În 1876, comitetul adoptă numele de Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR), nume păstrat până astăzi. Cinci ani mai târziu, se înființează Crucea Roșie Americană. Din ce în ce mai multe țări aderă la Convenția de la Geneva și încep să-i respecte prevederile pe timp de război. La scurt timp, Crucea Roșie devine o organizație foarte respectată la nivel internațional, iar societățile naționale cresc în popularitate și ca număr de voluntari.

1875: Este ratificat tratatul de la Sankt Petersburg dintre Japonia și Rusia, legat de statutul Sakhalin din insulele Kurile.

1909: În Franța a avut loc primul miting aviatic internațional

1910: Coreea a fost anexată Japoniei. Numele Coreea a fost înlocuit cu vechea denumire Joseon.

1989: Este descoperit primul inel al lui Neptun.

1991: Reintroducerea drapelului de stat tricolor al Rusiei. Este marcată Ziua drapelului de stat al Federației Ruse.

2004: A fost inaugurat Complexul Memorial „Capul de pod Șerpeni"

S-au născut:

1862: Claude Debussy, compozitor, pianist și critic muzical francez

1979: interpreta Natalia Barbu

1991: interpreta Irina Rimeș

1995: Dua Lipa, cântăreață britanică

Cântărețul italian Toto Cutugno, unul dintre cei mai îndrăgiți artiști ai lumii, a murit, la 22 iulie 2023 la vârsta de 80 de ani. Cunoscut în special pentru hitul său din 1983 "L'Italiano", Toto Cutugno, a murit la Spitalul San Raffaele din Milano "după o îndelungată suferință, care s-a agravat în ultimele luni". În 1976, Cutugno a participat pentru prima dată la Festivalul de la Sanremo, unde a ocupat locul trei. În 1978, a scris melodia "Donna, donna mia", care a ajuns în scurt timp pe locul întâi în Hit Parade. În aceeași perioadă a scris și prima melodie pentru Adriano Celentano cu titlul "Soli", care a rămas pentru câteva luni pe primul loc în topul vânzărilor în Italia. Pentru Joe dassin a scris renumitele "L'ete Indien" și "Et si tu n'existais pas". De-a lungul carierei, Toto Cutugno a compus peste 400 de melodii cântate în întreaga lume de mari artiști, a înregistrat 18 albume și a vândut peste 100 de milioane de discuri pe întreg mapamondul.

La 22 august este marcată Ziua Internațională de comemorare a victimelor actelor de violență comise în numele religiei sau al credinței. Libertatea religiei sau a credinței, libertatea de opinie și de exprimare, dreptul la întrunire pașnică și dreptul la libertatea de asociere sunt interdependente și se completează reciproc. Toate aceste drepturi sunt înscrise în articolele Declarației universale a drepturilor omului. Susținerea acestor drepturi joacă un rol important în lupta împotriva tuturor formelor de intoleranță și a discriminării bazate pe religie sau credință.

Elena Chirilov

Elena Chirilov

Autor

Citește mai mult