Revista Presei: Episcopul Ioan Moșneguțu neagă legătura cu pelerinajele preoților Mitropoliei Moldovei la Moscova, care ar fi finanțate de Ilan Șor
Reacția Mitrolpoliei Moldovei la pelerinajul preoților la Moscova din banii fugarului Ilan Șor și cum, în 2018, cu încălcarea procedurilor și lipsă de transparență, Guvernul a dat în concesiune pe 25 de ani, gările și stațiile auto de stat unei firme private. Acestea sunt principalele titluri ale presei, trecute în revistă de Victoria Colesnic.
Episcopul Ioan Moșneguțu neagă legătura cu pretinsele pelerinaje ale preoților care ar fi finanțate de Ilan Șor și declară că este profund indignat de acuzații. Moldova 1 propune declarația Vicarului Mitropoliei Moldovei, care recunoaște că mai mulți preoți din țara noastră au efectuat sau efectuează pelerinaje în Federația Rusă, dar spune că acestea nu sunt organizate de către Mitropolia Moldovei și că nu știe cine este organizatorul și finanțatorul. Presa de la Chișinău a surprins mai mulți preoți de la Mitropolia Moldovei pe Aeroportul din Chișinău în timp ce se pregăteau pentru zborul cu escală spre Moscova. „Pelerinajele”, ar fi plătite de oligarhul Ilan Șor, iar fețele bisericești ar primi și carduri MIR, pe care ar urma să primească bani de la acesta. Preoții, neagă informația.
În baza unei „note informative” elaborată de un ONG dubios, dar și în urma unui concurs „cu dedicație”. Astfel, ar fi pierdut statul Gările Auto, în anul 2018, scrie Ziarul Național cu referire la declarația fostului deputat și președinte al Comisiei parlamentare de anchetă, Igor Munteanu. Atunci, Guvernul condus de Pavel Filip a transmis în concesiune, pentru o perioadă de 25 de ani, gările și stațiile auto de stat unei firme private. La toate etapele acestui proiect asumat de premierul Filip a lipsit orice urmă de transparență și s-au admis grave încălcări de procedură. Prin urmare, decizia Agenției Proprietății Publice de a prelua în administrarea statului gările și stațiile auto, după ce partenerul privat nu și-a onorat obligațiunile asumate, este una „așteptată de mulți ani”, afirmă Igor Munteanu.
Numărul medicilor și asistenților medicali din Republica Moldova este în continuă scădere. Anticoruptie.md a urmărit datele statistice și scoate în evidență faptul că în ultimul deceniu, doar numărul asistenților medicali s-a redus cu aproape 3000 de persoane, o cifră critică pentru țara noastră. Indicii privind personalul medical superior nu sunt atât de dramatici, dar se află într-o constantă și continuă descreștere. Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, la nivel de țară, nu ajung 614 doctori, îndeosebi specialiști în anestezie și terapie intensivă și 864 de asistenți medicali. Cea mai acută lipsă de cadre se atestă la Spitalul Clinic Republican.
Fermierii nu exclud că vor ieși la proteste, chiar dacă Guvernul este gata să le ofere 100 de milioane de lei, scrie Moldova 1. Asociația Forța Fermierilor va decide dacă în următoarele zile va ieși la proteste. Potrivit directorului executiv al Asociației, Alexandru Bădărău, fermierii din sudul țării insistă să fie declarată stare de urgență în agricultură, afirmând că au nevoie de un răgaz pentru a-și plăti creditele la bănci. Deși Guvernul vine cu un ajutor de 100 de milioane de lei pentru compensarea pierderilor cauzate de seceta din această vară, agricultorii spun că suma este prea mica. Potrivit lor, doar în raioanele Cahul, Cantemir și Vulcănești, pagubele se estimează la 135 de milioane de lei pentru culturile de prima grupă.
Piața energetică europeană este o salvare pentru Republica Moldova. Jurnal.md propune opinia expertului în domeniu Sergiu Tofilat, care este de părere că Rusia are o infrastructură învechită care nu poate asigura propria populație cu energie electrică și folosește exporturile de curent pentru șantaj politic. „Noi trebuie să avem acces la mai multe piețe ca să putem cumpăra energie din România, de pe piața Uniunii Europene, pentru că suntem toți într-o rețea unică”, a declarat Tofilat. Potrivit lui, principala constrângere rămâne regiunea transnistreană care fără gazul rusesc falimentează și nimerește într-o criză umanitară.
Au donat mai mult decât aveau. TV8.md publică un material despre finanțatorii Partidului Politic „Șansă”, afiliat fugarului Ilan Șor, care ar fi donat, pentru alegerile generale locale de anul trecut, mai mulți bani decât au câștigat. Este vorba de 71 de persoane identificate de CEC. Probele acumulate arată că aceste persoane fizice nu aveau înregistrate venituri corespunzătoare, iar cota donației depășea cu 30% venitul legal. În consecință, Judecătoria Bălți a decis limitarea activității partidului pentru 3 luni. Președintele formațiunii, Alexei Lungu, susține că „partidul este curat și cinstit atât față de CEC, cât și față de Serviciul Fiscal” și va contesta decizia instanței.
Influența Rusiei în Autonomia Găgăuză este mai mare decât în regiunea transnistreană, iar Chișinăul trebuie să comunice intens cu cetățenii din regiune pentru a preveni radicalizarea societății. Jurnal.md scoate în evidență părerea expertului în politici publice și securitate, Andrei Curăraru, care spune că în Republica Moldova există grupuri care încearcă radicalizarea societății prin tentative de educare a unei generații de tineri expuși narațiunilor rusești. Mulți politicieni încearcă să obțină capital politic pe seama divizării societății, exploatând nostalgia oamenilor după perioada sovietică, afirmă expertul.
Blocarea accesului utilizatorilor la resursele web ale băncii ruse Promsveazibank, a fost dictată de necesitatea prevenirii riscurilor pentru securitatea statului și caracterul ilegal al schimbului de date. IPN a publicat declarația Serviciului de Informații și Securitate cu privire la solicitarea de a bloca acest site pe teritoriul Republicii Moldova. SIS precizează că a identificat riscuri ce prezintă pericol deosebit pentru securitatea statului și afectează grav și iremediabil obiectivele naționale pe piața financiară și bancară a Republicii Moldova. Schimbul de date operat de instituția financiară, poartă un caracter ilegal pentru că datele pot fi utilizate pe teritoriul necontrolat al Republicii Moldova, evitând supravegherea legală exercitată de către autoritățile competente din țară. Anterior, fugarul Ilan Șor a anunțat că pensionarii și bugetarii din Autonomia Găgăuză, precum și cei din Orhei și Taraclia vor primi o indemnizație lunară de 2000 de lei, pe cardurile emise de Promsveazibank.