Externe

Revista presei internaționale: Rusia și Ucraina revendică noi teritorii; Kamala Harris – candidat oficial la președinția SUA

Publicațiile internaționale relatează despre noile evoluții ale războiului ruso-ucrainean care se desfășoară în prezent atât pe teritoriul Ucrainei, cât și pe cel al Federației Ruse. În atenția presei internaționale revine campania pentru alegerile prezidențiale din Statele Unite unde vicepreședintele american Kamala Harris a devenit oficial candidatul Partidului Democrat la scrutinul programat pe 5 noiembrie. Alte subiecte abordate de ziarele străine relevă problemele care divizează coaliția de guvernare din Germania și măsurile pe care le ia Franța pentru a face față unei posibile epidemii de mpox, care riscă să se răspândească în Europa dinspre continentul african.

Armata rusă a revendicat, marți, 20 august, cucerirea orașului New York din regiunea Donețk a Ucrainei, pe care-l prezintă drept o importantă platformă logistică a trupelor ucrainene, relatează BBC. Serviciul britaninc de presă precizează că localitatea se află la șase kilometri sud de orașul distrus Torețk - ținta ofensivei ruse de mai multe săptămâni. Ofensiva militară ucraineană declanșată în urmă cu două săptămâni în regiunea rusă Kursk se bucură de multă atenție deoarece mută ostilitățile pe teritoriul Rusiei, notează BBC. Totuși, epicentrul confruntărilor armate rămâne în estul Ucrainei, unde trupe ruse avansează treptat având superioritate numerică față de cele ucrainene, menționează jurnaliștii britanici. Între timp, armata ucraineană își continuă ofensiva în regiunea Kursk a Federației Ruse, relatează BBC. Trupele ruse au pierdut controlulul asupra a 93 de localități din regiune, subliniază serviciul britaninc de presă cu referire la raportul comandantului șef al forțelor ucrainene, Alexander Syrsky.

Incursiunea militară ucraineană din regiunea Kursk arată slăbiciunile unei puteri structurate pe clanuri și haosul administrativ din Rusia, aflată de 25 de ani sub conducerea lui Vladimir Putin, comentează publicația independentă rusă iStories. Putin l-a numit responsabil de „direcția Kursk” pe un fost bodyguard personal, Aleksei Diumin, care deține funcția de secretar al Consiliului de Stat, un organism consultativ cu un rol obscur, scrie publicația. Diumin a fost pentru scurt timp viceministru al apărării, în anii 2015 –2016, amintește iStories, care consideră că numirea sa la conducerea operațiunilor militare din Kursk scoate la iveală lipsa de încredere a președintelui rus că Putin față de Statul-Major al țării. Astfel, în situații de criză el se bazează doar pe cineva care îi este loial, spune o sursă apropiată Ministerului rus al Apărării citată de iStories.

Succesul militar al Ucrainei depinde de o aprovizionare sigură cu arme și de voința politică a aliaților săi occidentali, scrie The Times. Potrivit publicației, președintele Zelenski a cerut în mod repetat Marii Britanii permisiunea de a folosi rachete Storm Shadow împotriva țintelor de pe teritoriul Rusiei. Cu toate acestea, prim-ministrul britanic Keir Starmer pare să se abțină de la desfășurarea lor împotriva țintelor din regiunea Kursk din cauza temerilor SUA privind escaladarea nucleară, subliniază The Times. „Dacă următorul președinte al SUA își pierde interesul pentru Ucraina și se concentrează asupra Chinei, este probabil ca sprijinul european pentru Zelenski să scadă”, estimează ziarul britanic. Ucrainei trebuie să i se permită să folosească în cel mai eficient mod armamentul occidental care îi este livrat, conchide The Times.

Vicepreședintele SUA Kamala Harris a fost confirmată oficial drept candidat al Partidului Democrat la alegerile prezidențiale din Statele Unite, transmite CNN. Votarea a avut loc la convenția națională a partidului de la Chicago, Kamala Hariss vorbind online de la distanță printr-un link video din Wisconsin. „Această campanie este construită pe puterea oamenilor și împreună vom crea o nouă cale înainte”, a spus Harris citată de CNN. Convenția Națională Democrată are loc în perioada 19-22 august la Chicago, Kamala Harris urmând să țină un discurs la fața locului în ultima zi a convenției, notează CNN. Postul american scrie pe site-ul său că acum Harris trebuie să demonstreze că poate câștiga la alegerile din noiembrie în fața contracandidatului său republican Donald Trump. Pentru Harris urmeză o etapă critică a campaniei sale electorale în care trebuie să-și refacă reputația dând dovadă că poate conduce țara după ce a avut un mandat dificil de vicepreședinte sub conducerea liderului de la Casa Albă, comentează CNN.

În istoria SUA, au existat cincisprezece vicepreședinți, între care se numără Joe Biden, care în cele din urmă au devenit președinți, remarcă la rândul său NBC News. Același post american subliniază că cele mai recente sondaje arată că Harris este în fața lui Donald Trump cu câteva puncte procentuale la nivel național. Cu toate acestea, pozițiile candidaților în statele în care electoratul rămâne indecis, sunt aproximativ egale, amintește NBC News.

Colaborarea celor trei partide din coaliția de guvernare din Germania devine din ce în ce mai dificilă. Potrivit publicației Bild, dezvăluirea a fost făcută de cancelarul Olaf Scholz într-un interviu acordat postului german de televiziune Sat1. Jurnaliștii germani precizează că dificultățile au apărut în special după alegerile europarlamentare care au scos în evidență scăderea drastică a popularității formațiunilr din alianța de la guvernare formată din social-democrați, liberali și ecologiști. Totuși, șefului executivului de la Berlin a exclus posibilitatea unor alegeri anticipate, precum a procedat președintele francez Emmanuel Macron, după eșecul alianței sale politice liberale în fața extremei drepte la europarlamentare.

De vara viitoare, cetățenii britanici care vor călători în țările Uniunii Europene vor fi obligați să achite o taxă de scutire de viză de 7 euro, relatează The Guardian. Ziarul scrie că Sistemul European de Informații și Autorizație pentru Călătorii, care va cere cetățenilor britanici și celor din țări scutite de viză, precum SUA, Australia și Canada, să obțină o autorizație înainte de a intra în Uniunea Europeană, ar putea deveni operațional până în mai 2025. Persoanele sub 18 ani și cele peste 70 de ani vor fi scutite de plata taxei simbolice care va autoriza intrarea pe teritoriul Uniunii Europene, remarcă The Guardian. Sistemul de călătorie în Uniunea Europeană va obliga cetățenii din țările menționate să furnizeze informații biometrice la frontieră pentru a preveni intrarea infractorilor și teroriștilor care folosesc pașapoarte false, conchide publicația britanică.

În Franța, 232 de centre de vaccinare „sunt deja deschise” pentru a face față unei eventuale epidemii de mpox, a declarat marți premierul demisionar Gabriel Attal, promițând în același timp 100.000 de doze de vaccinuri celor mai afectate țări, transmite France24. „Suntem pregătiți să facem față tuturor scenariilor și riscurilor”, a scris pe o rețea socială premierul francez citat de agenția de presă. Singulul caz de infectare cu mpox din Europa a fost înregistrat până acum în Suedia, amintește France24 precizând că boala a apărut în Africa făcând deja câteva sute de victime.

Maria Branyas Morera, o femeie din Spania de origine americană, considerată cea mai în vârstă persoană din lume, a murit la 117 ani, a anunțat marți familia acesteia, transmite El Pais. Ziarul notează că Maria Branyas Morera era cea mai în vârstă persoană cunoscută din lume, după decesul călugăriței franceze Lucile Randon, anul trecut la vârstă de 118 ani. Fiind născută înainte de apariția telefonului, doamna Morera a ajuns să îmbrățișeze revoluția digitală, postând pe rețelele de socializare sfaturi de viață, observații și glume pentru mii de adepți. „Maria Branyas a murit așa cum și-a dorit: în somn, liniștită și fără durere”, conchide El Pais.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult