ANSA va extinde lista produselor procesate și a semințelor supuse verificărilor de laborator
Din acest an, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor va extinde lista produselor procesate și a semințelor care vor fi supuse verificărilor de laborator pentru a vedea dacă depășesc sau nu norma conținutului de organisme modificate genetic.

Până anul trecut laboratorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor efectua verificări asupra produselor alimentare care au la bază soia, porumb și rapiță, pentru a depista conformitatea acestora privind conținutul de organisme modificate genetic. Din acest an vor fi verificate mai multe produse, spune șefa laboratorului fitosanitar al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Tatiana Rotari.
„Făina de soia sau porumb, lapte de soia, pateuri, sosuri, biscuiți, pufuleți - produsele care pot conține soia, porumb sau rapița. În anul 2022 în baza programului de monitorizare nu am avut neconformități depistate. Extinderea asupra numărului de elemente transgenice testate ne permite nouă și extinderea produselor supuse testării la prezența organismelor modificate genetic. Lista de produse este destul de vastă”.
Potrivit legislației, în produsele alimentare se permite norma de 0,9% de organisme modificate genetic, iar în semințe să nu depășească 0,3 %. Prezența organismelor modificate genetic trebuie să fie scrisă pe eticheta produsului. Explică doctorul conferențiar Ovidiu Tafoni.
„În prezent, în lume si discută două lucruri - provoacă boli genetice, provoacă cancer sau nu provoacă niciun efect negativ. Nu putem avea o părere”.
Utilizarea OMG-urilor în industria alimentară și agricultură a fost permisă la nivel international pentru a face față necesității alimentare, din ce în ce mai mare, a populației. Organismele modificate genetic au început să fie utilizate pe larg în industria alimentară acum 15 ani.