Revista Presei // Olaf Scholz: Republica Moldova a reușit până acum să facă față tuturor încercărilor de destabilizare din străinătate
Vizita la Chișinău a cancelarului german Olaf Scholz și acțiunile Mitropoliei Moldovei în cazul pelerinajelor la Moscova a mai multor preoți, sunt principalele titluri ale presei, trecute în revistă de Victoria Colesnic.
Într-un mod excepțional, Republica Moldova a reușit până acum să facă față tuturor încercărilor de destabilizare din exterior, scrie newsmaker.md cu referire la declarația cancelarului german Olaf Scholz, făcută în cadrul vizitei sale la Chișinău. Oficialul a reafirmat sprijinul Germaniei pentru parcursul european al Republicii Moldova, apreciind progresele pe care le-a obținut țara noastră în reformele realizate. „Realizările țării dumneavoastră, ale poporului sunt enorme. Pentru noi, Germania, un lucru este clar, sprijinim această cale europeană, extinderea este în interesul Uniunii Europene, în interesul strategic atât al Germaniei, cât și al Moldovei”, mai spune Scholz.
Iar tv8.md scrie că Moldova și Germania vor semna, în viitorul apropiat, un acord privind migrația. Anunțul a fost făcut de președinta Maia Sandu, în cadrul conferinței comune cu cancelarul german Olaf Scholz. Documentul este în faza de pregătire. „Cred că acest acord va aduce îmbunătățiri ambelor țări”, a menționat Scholz. Aceasta este prima vizită a unui cancelar german efectuată la Chișinău după 12 ani.
Prezența la Chișinău a lui Scholz nu doar că oferă sprijin crucial pentru Republica Moldova într-o perioadă dificilă, dar și reflectă respectul și recunoașterea eforturilor liderilor moldoveni la nivel European, scrie Moldova 1 care a discutat subiectul cu mai mulți experți. Natalia Stercul, de la Asociația pentru Politică Externă, a subliniat că această vizită contează foarte mult pentru imaginea țării pe plan extern. La rândul său, expertul Andrei Curăraru consideră că vizita cancelarului german are o semnificație strategică și că aceasta transmite un mesaj clar de susținere a parcursului european al Republicii Moldova, în special înainte de referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană. „Olaf Scholz vine în regiune ca să arate și că atitudinea Germaniei, inclusiv pentru Ucraina, nu se schimbă și că Republica Moldova contează. Această vizită ne repune pe harta politică a UE, a Europei în general. Nivelul de întruniri și interes pe care îl avem acum este fără precedent”, a declarat Curăraru.
"Nu ne putem aștepta la progrese majore în urma vizitei cancelarului german în Republica Moldova", scrie dw.com cu referire la declarația lui Felix Hett de la Fundația Friedrich Ebert, făcută pentru un ziar german. Potrivit lui, intrarea în UE este cea mai sigură cale pentru țara noastră de a face în sfârșit saltul către o democrație consolidată. "Prin conjunctura politică din acest moment, o aderare rapidă este mai mult decât improbabilă, dar perspectiva ei este de real folos", declară Hett. În opinia lui, mai importantă pentru Germania ar putea fi stabilitatea socio-politică din Moldova, "nu în ultimul rând în ceea ce privește criminalitatea organizată și migrația ilegală". Iar despre rolul Moldovei în politica de Securitate în regiune, expertul german consideră că acesta nu ar trebui supraestimat. "Țara are o armată foarte mică, iar conceptul ei anterior a fost neutralitatea. Acest lucru este menționat explicit în constituție și este susținut de majoritatea populației", explică analistul.
Mitropolia Moldovei ar putea iniția o anchetă internă în urma pelerinajelor mai multor preoți la Moscova, scrie deschide.md. Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei, Ioan Moșneguțu declară că dacă se va stabili că Patriarhia Moscovei a organizat pelerinajele fără a înștiința conducerea, acest lucru va însemna că Biserica Rusă a încălcat ierarhia stabilită. El a spus că dacă preoții pleacă peste hotare, fie în scop de pelerinaj sau de odihnă, dar pe cont propriu, atunci ei nu sunt obligați să anunțe. Totuși, este important ca preoții să se țină departe de acțiuni politice și propagandă, a subliniat Ioan Moșneguțu. Potrivit surselor Deschide.MD, peste 120 de preoți ai Mitropoliei Moldovei ar urma să plece în Rusia în perioada august-septembrie, în cadrul unor ”pelerinaje” organizate de fugarul Ilan Șor și Patriarhia Rusă. Acolo, fețele bisericești primesc carduri ”MIR”, pe care li s-a promis transferuri lunare de 1000 de euro pentru salarii și ”întreținerea bisericilor”.
Republica Moldova „are toate atributele de fi copilul minune al zonei”. Radio Europa Liberă propune un interviu cu guvernatoarea BNM, Anca Dragu, care este convinsă că reformele pentru aderarea la UE și banii care vor veni din fondurile de pre-aderare „vor spori activitatea economică” a țării. Asta, în pofida „contextului geopolitic puțin complicat” de acum, a „comportamentului ușor timid” al agenților economici moldoveni și a tendințelor previzibile de scădere a remitențelor, crede guvernatoarea. Întrebată dacă R. Moldova poate sau nu supraviețui fără asistență financiară externă, Dragu a răspuns: „Da și nu”, explicând că nu vede „o dependență”, iar fluxurile externe vor scădea în timp.
DW.com are o analiză despre campania de discreditare a Uniunii Europene în R. Moldova. Publicația scrie că se conturează trei tabere care atacă sincronizat UE, ideea organizării referendumului și, la pachet, pe președinta Maia Sandu. Prima tabără, cea mai virulentă, care promovează deschis politica de destabilizare a Kremlinului în Moldova este cea a grupului condus de fugarul Ilan Șor. O altă tabără, tot pro-rusă ce cheamă la boicotarea referendumului pro-UE sunt comuniștii lui Vladimir Voronin. Iar a treia tabără - supărații, candidații teleghidați de oligarhii fugari, unioniștii și falșii pro-europeni, care este și cea mai numeroasă, comentează publicația.
Iar agora.md propune un editorial cu cinci neadevăruri despre NATO, adesea promovate de politicienii pro-ruși din R. Moldova. Printre acestea sunt: NATO dorește să atragă Moldova într-un conflict militar, amenință neutralitatea Moldovei, va instala baze militare în țara noastră și că planifică să extindă conflictul în regiunea transnistreană. Autorul spune că acest val constant de dezinformare și propagandă are un scop bine definit: manipularea opiniei publice și influențarea rezultatelor politice în favoarea unor forțe care doresc să mențină Moldova sub influența Rusiei. Prin răspândirea unor mituri alarmiste și minciuni flagrante, politicienii pro-ruși încearcă să stârnească frică, incertitudine și neîncredere în instituțiile democratice și în orientarea pro-europeană a țării.
Declararea stării de urgență în agricultură nu este o soluție magică pentru fermierii din țara noastră. Realitatea.md propune opinia ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea, care este de părere că, în prezent, nu există o soluție unică pentru fermieri. Fiecare agricultor trebuie să meargă la creditori să vorbească și să negocieze individual. Mai mult, ministrul declară că agricultura trebuie regândită din perspectiva schimbărilor climatice care au loc în țara noastră. Amintim că fermierii se arată nemulțumiți de suma de 100 de milioane de lei pe care Guvernul intenționează să o ofere drept ajutor și amenință cu proteste.
Nordnews.md publică povestea unui tânăr din Republica Moldova care ar fi dispărut pe frontul din Ucraina, în timp ce lupta de partea armatei ruse. Acesta ar fi acceptat, iarna trecută, să se înroleze în armata rusă la îndemnul mamei sale, stabilită de mai mulți ani la Moscova. El a fost ademenit de remunerarea de 200 de mii de ruble lunar, echivalentul a 40 de mii de lei moldovenești. La moment, nu este clară soarta tânărului pentru că pe de o parte, mama a anunțat rudele că băiatul ar fi decedat, dar în discuția cu jurnaliștii, ea a spus că acesta este în viață. Ce spun localnicii despre tânăr și părerea rudelor, vedeți în reportaj.