Regional

Municipiul Cahul a devenit un centru de dezvoltare regională, grație Programului „UE pentru Moldova”

Municipiul Cahul a devenit un centru de dezvoltare regională datorită implementării unor proiecte finanțate prin intermediul Programului „Uniunea Europeană pentru Moldova”. Reprezentanții autorității publice locale au afirmat, la IPN că, pe lângă desfășurarea proiectelor de infrastructură, investițiile europene au dus la creșterea economică prin susținerea micilor antreprenori, dar și a sectorului turistic.

Grație Programului „Uniunea Europeană pentru Moldova”, municipiul Cahul a beneficiat de asistență financiară pentru mai multe proiecte de infrastructură și din domeniul turismului. Primarul orașului, Nicolae Dandiș, a afirmat pentru IPN că în prezent deja au fost finanțate proiecte privind iluminarea stradală, modernizarea serviciilor publice, precum și a parcului central, dar și unele strategii de dezvoltare a tineretului.

De asemenea, de sprijinul partenerilor externi au beneficiat și antreprenorii din municipiu, care au reușit să inițieze și să dezvolte afaceri.

„Primul lucru care a fost practic selectat a fost vorba despre parcul central din Cahul, Palatul de Cultură Nicolae Bădros, Bulevardul Victoriei, renovarea școlii sportive, iluminat public. Acum suntem la partea de finalizare, de extindere a sistemului de supraveghere video. Pentru municipalitate au fost investiții și în documente strategice, consolidare de capacități, transparență, planul anticorupție. Primăria Capul și Primăria Ungheni sunt singurele două primării din țară care au aceste certificate de instituții internaționale, instituții acreditate. Am construit ghișeul unic, astfel încât să fie o mai mare accesibilitate la serviciile publice pe care le prestează”, a menționat primarul din Cahul.

De acest program au beneficiat și localitățile din raion. Primarul de la Colibași, Ion Dolganiuc, a relatat că a obținut un grant în valoare de 200 de mii de euro pentru modernizarea pieței din sat prin construcția unei hale destinate produselor animaliere, instalarea unor tarabe, dar și efectuarea unor lucrări tehnice de montare a rețelelor de apeduct, canalizare, ventilare. Datorită acestor investiții, piața a devenit atractivă pentru toți producătorii din regiune, în special, de pe tronsonul Cahul-Giurgiulești.

„Ne-am propus să construim o clădire, să o conversăm în hală pentru comercializare, în mod special a producției animaliere, mă refer la lactate și carne. Am pavat, am extins suprafața de tarabe. Într-un final am creat niște condiții necesare pentru o piață agricolă. La Colibaș, populația locală, peste 70% se ocupă cu producerea legumelor timpurii în sere, cu o oieritul”, a spus primarul de la Colibași.

Programul „Uniunea Europeană pentru Moldova” a fost lansat în 2019 și va continua până la sfârșitul anului curent. Acesta are un buget de aproape 26 de milioane de dolari și vizează dezvoltarea municipiilor Cahul și Ungheni, precum și localitățile învecinate.

Citește mai mult