Economic

Importurile de fasole din ultimii aproximativ 5 ani, depășesc de câteva ori exporturile producătorilor autohtoni

Republica Moldova a importat în ultimii 5 ani peste 5000 de tone de fasole, preponderent din Ucraina. În aceeași perioadă, țara noastră a exportat peste 2.200 de tone de fasole în astfel de țări ca: Sudanul de Sud, Belarus și Macedonia de Nord.

poză simbol
Sursa: poză simbol

Importăm o cantitate mai mare de fasole decât exportăm, explică într-o analiză, Directorul Executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”, Iurie Rija. Doar din Ucraina, în țara noastră ajung peste 1,500 de tone de fasole anual, mai notează Iurie Rija. Turcia, Kârgâzstan, Uzbekistan, Polonia sunt alte câteva tări care ne asigură cu fasole. În total, în ultimii 4-5 ani au fost importate 5 154 de mii de tone, în valoare de peste 93 de milioane de lei. Directorul Executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere Iurie Rija, menționează că produsul ajunge în magazinele autohtone preponderent în formă conservată, și asta pentru că, țările din care importăm, au o infrastructură dezvoltată de procesare.

„Explicația este foarte simplă: avem teren pe care să cultivăm această cultură, doar că nu avem o infrastructură dezvoltată de procesare, ca să ne putem permite să o conservăm. Acesta este motivul principal pentru care importăm a cantitate atât de mare. Fasolea importată ajunge pe rafturile și depozitele magazinelor preponderent în stare conservată, deoarece, aceste țări au învățat tehnologii de procesare și păstrare a fasolei pe termen lung. Importurile depășesc de 2-3 ori exporturile producătorilor autohtoni.”

Totuși, în ultimii 5 ani, Republica Moldova a exportat peste 2.200 tone de fasole, către 14 țări. Sudanul de Sud, Belarus și Macedonia de Nord, reprezintă 77% din totalul exporturilor de fasole ale Moldovei, potrivit Directorului Executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”, Iurie Rija.

”Am avut ani în care exporturile au explodat, cum ar fi anul 2022, cînd a fost observat un trend ascendent, de crestere a cantităților. Am pornit de la 400 de tone și am ajuns la 600 de tone de fasole. În 2023 pe piețele externe au ajuns 600 de tone. Fasolea, este o cultură rezistentă la diferiți factori și nu necesită investiții mari pentru îngrășăminte minerale, și cred că, am putea extinde suprafețele.”

În țara noastră fasolea poate fi cultivată în condiții favorabile pe cea mai mare parte a terenurilor arabile. Soiurile crescute, fac parte din specia de fasole comună, în prezent în țară fiind omologate alte câteva soiuri pentru boabe: Crizantema, Floare, Garofița, Marița, Nicolina, Aluna sau Concurent.

Svetlana Bogatu

Svetlana Bogatu

Autor

Citește mai mult