Tinerii din diasporă revin în R. Moldova pentru a sprijini parcursul european al țării: „Aici mă simt acasă”
Zeci de tineri din țară și din diasporă, dornici să-și înceapă cariera în instituțiile publice și să contribuie la aderarea europeană a Republicii Moldova, au lucrat, timp de două luni, cot la cot cu funcționari din instituțiile publice centrale, avându-i drept mentori pe Înalți Consilieri ai UE. Cea de-a doua ediție a Programului de stagii plătite în serviciu public, susținut de Guvern și Uniunea Europeană se încheie vineri. Beneficiarii se pot angaja în sectorul public fără concurs. „Teleradio-Moldova” a discutat cu două dintre beneficiare, ambele studiază în străinătate, dar intenționează să revină în țară.
Olivia Plămădeală a plecat din Republica Moldova acum doi ani, mai întâi în România, după care în Austria, unde studiază economia. Decizia de a-și continua studiile peste hotare a fost oarecum firească, dat fiind că toată familia ei face parte din diasporă. Mama e stabilită în Israel, tatăl - în Polonia, fratele - în România, iar sora - în Austria. Deși puține o mai leagă de Republica Moldova, Olivia spune că totuși aici îi sunt rădăcinile. Intenționează să revină definitiv în țară, după ce își termină studiile.
„Din păcate, nu am aici familia, legături, nu am la cine să mă reîntorc. Dar am trăit și la București, cu toate că nu este foarte diferit acolo din cauza limbii și a culturii, oricum este altfel. Am fost în Austria, oricum este altfel. În Moldova mă simt liber, cel mai liber. Mă simt chiar în siguranță. Aici mă simt acasă. Anume pentru spațiul acesta în care m-am deprins să trăiesc aș reveni, pentru atmosferă, pentru oameni. Fiindcă oricum nu poți să găsești în alte locuri astfel de oameni precum în Moldova.”
După 12 ani petrecuți în Italia, unde a studiat științe internaționale, a decis să revină în Republica Moldova, deocamdată pentru o perioadă scurtă de timp, și Laura Vanesa Cojocaru. Tânăra își face stagiul la Biroul integrare europeană al Cancelariei de Stat. Vanesa spune că vrea să pună și ea umărul la construirea Europei acasă, să vadă din interior cum au loc negocierile cu Uniunea Europeană și să urmărească întregul proces de aderare la blocul comunitar. Ea admite că ar putea reveni, într-o bună zi, acasă.
„În acest moment simt că da, mi-aș dori să revin acasă, pentru că acest proces de integrare europeană este un proces destul de important pentru noi, pentru cetățenii noștri, pentru viitorul acestei țări. Ar fi o onoare pentru mine să particip la acest proces, să pot contribui cu cunoștințe, cu munca mea și, de ce nu, să contribui chiar la eforturile acestei țări”.
Tânăra crede într-un viitor european al Republicii Moldova despre care spune că se confruntă acum cu multiple provocări, dar cărora le ține piept.
„Peste 5-10 ani, mi-aș dori să văd o Moldovă integrată, care face parte din familia europeană. Îmi doresc să contribui la realizarea acestui vis, or pentru mine integrarea înseamnă un viitor mai bun, mai prosper, înseamnă ca cetățenii noștri să nu mai fie nevoiți să plece peste hotare, să poată să își crească copiii acasă, buneii noștri să-și poată vedea nepoții cum cresc acasă.”
Ediția din acest an al Programului de stagii plătite în serviciul public s-a axat pe procesul de integrare a Republicii Moldova în UE și etapele negocierilor de aderare.