Cultură

Mobilier urban la muzeu. Cinci sculptori creează lucrări la Muzeul Național al Literaturii Române

Își manifestă creativitatea în piatră, lemn și metal. Vorbim despre cinci tineri, talentați sculptori, care creează mobilier urban la o tabără de sculptură mai neobișnuită. Evenimentul este organizat de Muzeul Național al Literaturii Române, Institutul de Inițiative Culturale și Educative cu sprijinul USAID-Moldova.

Canicula din aceste zile nu este un obstacol pentru artiștii care lucrau de zor la realizarea unor piese de mobilier urban în curtea Muzeului Național al Literaturii Române. Conform conceptului, lucrările urmează să aibă tangențe cu scrisul și cu literatura.

La prima vedere o să fie o pană, care va avea funcția asemenea unui leagăn. O lucrare din două piese. Lemnul practic e pregătit, acum lucrez asupra metalului. O să fie din două piese: metal și lemn”, susține sculptorul Petru Glavan.

Și Gheorghe Urechi lucrează la o sculptură funcțională.

Va fi o bancă, dezvoltată de la pătratul lui Malevici, în final, lucrarea va fi sub denumirea „Istoria cărților la pătrat” fiindcă va fi combinată piatra cu lemnul”, a declarat sculptorul Gheorghe Urechi.

Cu un ansamblu de lucrări originale va îmbogăți galeria artistul fierar Anatol Railean.

Un concept al meu personal, două palme, care simbolizează grija, integritatea și unitatea. Adică ținând în palme ceva cu grijă de a nu pierde, asta a fost ideea”, a precizat artistul fierar Anatol Railean.

Cu dor de casă și, mai ales, de sculptură, revine în fiecare vară la taberele de sculptură Parascovia Popa-Dănoi. Sculptor de profesie, femeia lucrează din greu în Irlanda, în construcții, la acoperișul clădirilor.

Mă bucur să vin acasă să fac ceea ce îmi place mie pentru că noi când plecăm de acasă, luăm doar dorul, dar meseria o lăsăm acasă fiindcă în țări străine facem cu totul altceva. La această tabără am decis să fac o bancă și am numit-o Hodina”, a spus Parascovia Popa-Dănoi.

Proiectul se desfășoară pe măsura așteptărilor, spun organizatorii.

O tabără de artă cu cinci sculptori elaborează, creează câte două piese de mobilier urban pe care le vor lăsa în curtea muzeului. E un proiect în premieră pentru muzeul nostru, susținut de Guvernul SUA și Guvernul Suediei, de USAID”, a menționat directoarea Muzeului Literaturii Române, Maria Șleahtițchi.

Inițiativa îi aparține doamnei Maria Șleahtițchi, care m-a invitat pentru a organiza acest simpozion de sculptură. O să fie mobilier urban, o să fie piese pe care te poți așeza. Se păstrează la bază tratarea artistică, tratarea plastică, nu se fac doar niște forme”, a relatat sculptorul Alexei Vidrașco.

Finalizarea lucrărilor va avea loc la sfârșitul lunii august, iar inaugurarea cu public a celor 10 obiecte de mobilier urban va avea loc în luna septembrie.

Citește mai mult