Un nou centru de sprijin pentru refugiații ucraineni: Casa Ucraineană, inaugurată la Chișinău
Cu prilejul Zilei Independenței Ucrainei, la Chișinău a fost inaugurată prima Casă Ucraineană. Este prima instituție de acest gen de pe teritoriul Republicii Moldova menită să ofere sprijin tuturor ucrainenilor, în special celor refugiați din calea războiului. Aici vor fi implementate programe educaționale și culturale, precum și inițiative de angajare și integrare socială. La evenimentul de inaugurare au participat reprezentanți ai corpului diplomatic și ai organizațiilor internaționale acreditate în țara noastră.
Iulia Krasnițkaia este din Odesa. Doi ani în urmă s-a refugiat în Republica Moldova împreună cu copilul său. Femeia spune că la început i-a fost destul de greu să se acomodeze în țara noastră. Iulia mai spune că va trece des pragul Casei Ucrainene, deoarece atmosfera de aici îi amintește de baștină.
„Desigur, a fost foarte greu, deoarece nu știam unde plecăm, eu, de exemplu, am avut depresie, două luni nu puteam să îmi revin, deoarece nu înțelegeam unde am ajuns, de ce. Este un centru de susținere, unde noi, ucrainenii, putem să ne simțim ca acasă, deoarece aici sunt multe evenimente menite să ne reunească”, a spus Iulia Krasnițkaia.
Svetlana și cei doi copii ai săi s-au refugiat în Republica Moldova în urmă cu un an. Pentru a supraviețui bombardamentelor rusești tot mai intense, femeia a fost nevoită să-și părăsească casa din orașul Dnipro. La Centrul ucrainean din Chișinău, Svetlana a beneficiat de tot sprijinul, inclusiv de consiliere psihologică.
„Aici, când vezi ucrainenii sau drapelul, ieri, de exemplu, am văzut sportivi pe strada Pușkin cu steagul în mână, inima îți bate mai intens și înțelegi că nu ești singură cu problemele tale. Eu, în primul rând, doresc pace, să înceteze să bombardeze orașele noastre”, a menționat Svetlana Smoglo, refugiată.
Irina s-a refugiat din Odesa în Republica Moldova acum doi ani și jumătate. În Ucraina activa în domeniul învățământului. Datorită proiectului „Lucru" lansat de acest centru, femeia s-a angajat într-o companie care ajută copiii din Ucraina să se integreze în țara noastră.
„Proiectul ”Lucru" implementat de această instituție îi ajută pe ucraineni să se angajeze și știu că, în prezent, mulți oameni și-au găsit un job conform specialității lor, lucrează aici ce au lucrat în Ucraina”, a spus Irina, refugiată.
Casa Ucraineană este primul spațiu pentru societatea ucraineană creat chiar de ucraineni. Instituția activează deja de jumătate an, iar în acest timp peste o sută de refugiați și-au găsit un loc de muncă în țara noastră.
„Aici sunt organizate regulat masterclass-uri, este acordat sprijin psihologic și juridic, îi ajutăm pe refugiați să se angajeze. În cadrul acestei case, sunt câteva programe care îi ajută pe refugiați, în primul rând, este vorba despre accesul la angajare. Vreau să urez Ucrainei și cetățenilor ucraineni pace și să continue să lupte pentru independență”, a menționat Dmitri Lekarțev, președintele Congresului Național al Ucrainenilor.
„Cred că este foarte important, în primul rând, având în vedere câtă proporție din populația Republicii Moldova este de etnie ucraineană, în al doilea rând, având în vedere câte persoane temporar refugiate sunt în Republica Moldova și cel puțin și-au găsit temporar a doua casă și sprijinul autorităților Republicii Moldova”, a declarat Vitalie Timiș, consilier, Ambasada Ucrainei.
Casa Ucraineană a fost inaugurată cu sprijinul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați și UNICEF Moldova.