Regional

Locuitorii din Joltai și Comrat vor avea apă, grație Programului „Satul European”

Problema asigurării cu apă de calitate pentru locuitorii satului Joltai și noul cartier din orașul Comrat va fi rezolvată cu ajutorul Programului Național „Satul European 2024, ediția a doua”. În Joltai va fi construit un loc amenajat cu un sistem modern de purificare a apei, iar în noul cartier din Comrat - o rețea de apă cu rezervoare și o stație de pompare. Proiectele pentru program au fost alese ținând cont de opinia cetățenilor. Autoritățile locale planifică să înceapă lucrările de implementare a acestor proiecte în lunile următoare.

În Joltai locuiesc aproximativ 2000 de oameni. Satul dispune de apeduct, dar apa din rețea poate fi folosită doar pentru spălat și irigare, astfel că localnicii sunt nevoiți să aducă apă potabilă din altă parte. Pentru a redresa situația, autoritățile locale au depus o cerere pentru finanțare în cadrul Programului Național „Satul European 2024, ediția a doua”. Proiectul prevede construirea unui loc special amenajat, cu o nouă sondă și instalarea unui sistem modern de purificare a apei. Locuitorii satului au susținut ideea.

„Folosim apa din rețea, dar pentru băut aducem apă din orașul Ceadîr-Lunga. Așteptăm cu nerăbdare să fie pusă în funcțiune noua sondă, deoarece calitatea apei la noi nu este bună - conține multe fluoruri și bacterii. Prin urmare, dacă va fi o nouă sondă în sat, va fi bine pentru toată lumea”, a spus Olga Garceva, locuitoare din Joltai.

„Majoritatea locuitorilor au reacționat pozitiv la vestea că în satul nostru va fi un izvor cu apă potabilă. Cred că este un mare ajutor pentru noi - să avem apă de calitate. În gospodărie folosim atât apa din rețea, cât și apa din fântână, umplem piscina și apoi folosim hidroforul, deoarece nu putem bea direct de la fântână - are un miros neplăcut”, afirmă Natalia Demir din Joltai.

„În 2022, am efectuat forarea unei sonde la 150 de metri, din fonduri proprii, cu 780 mii de lei, și am realizat alimentarea cu energie electrică. Scopul nostru a fost să construim o sondă cu instalarea de filtre, pentru ca oamenii să poată folosi apă potabilă de calitate. Avem două sonde funcționale, dar acestea au un exces de sulfură de hidrogen și un miros neplăcut. Prin urmare, consiliul a propus acest proiect - construirea unei noi sonde cu instalarea de filtre pentru purificarea apei. Costul proiectului este de 587 de mii de lei”, a declarat Ilie Coșulinschi, primarul localității.

În orașul Comrat, în cadrul Programului Național „Satul European 2024, ediția a doua”, noul cartier care se dezvoltă rapid va fi dotat cu rețea de apă. 350 de gospodării vor beneficia de apă de calitate aici.

„Costul total al proiectului este de peste 11 milioane de lei, dintre care 10 milioane de lei vor fi alocate din bugetul central, restul 10% fiind contribuția Primăriei orașului Comrat. Proiectul include, în primul rând, construirea a două rezervoare de 500 de metri cubi și a unei stații de pompare. Această zonă a fost aleasă deoarece sunt probleme cu aprovizionarea cu apă: apa nu ajunge la locuitori, iar toate terenurile au fost deja repartizate tinerilor pentru construcție. Multe case au fost deja construite și oamenii locuiesc acolo. Electricitatea și gazul sunt deja instalate, rămâne să-i aprovizionăm cu apă potabilă”, a menționat Victor Baldji, viceprimarul municipiului Comrat.

Din cele 612 cereri de finanțare a proiectelor în cadrul Programului Național „Satul European 2024, ediția a doua”, din partea Autonomiei găgăuze au fost înaintate 23 de cereri. 15 proiecte au fost aprobate pentru finanțare.

Citește mai mult