Revista Presei // Partidul Liberal nu va înainta o candidatură la funcția de președinte al Republicii Moldova
Liberalii nu vor înainta o candidatură la funcția de președinte al Republicii Moldova și când autoritățile din SUA ar putea anunța decizia privind ridicarea vizelor pentru români - sunt principalele titluri ale presei, trecute în revistă de Victoria Colesnic.
Partidul Liberal nu va înainta o candidatură la funcția de Președinte al Republicii Moldova, dar a reconfirmat susținerea referendumului din 20 octombrie, scrie TV8, cu referire la decizia luată în cadrul ședinței Consiliului PL. Dacă va susține sau nu un alt candidat la funcția de președinte, Consiliul Partitului Liberal va decide la următoarea ședință. „Venirea la putere în această perioadă a unui Președinte cu viziuni pro-ruse ar stopa imediat negocierile de aderare la UE. În această situație Consiliul partidului a luat hotărâre de a nu înainta candidatura PL la funcția de Președinte al Republicii Moldova”, au anunțat reprezentanții PL.
Iar realitatea.md notează că de la începutul perioadei de depunere a cererilor în vederea înregistrării grupurilor de inițiativă pentru susținerea candidaților la funcția de Președinte al Republicii Moldova, Comisia Electorală Centrală a recepționat 14 dosare. Nouă grupuri de inițiativă au fost înregistrate și eliberate listele de subscripție pentru colectarea semnăturilor. Perioada de depunere a cererilor pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă va dura până pe 31 august, inclusiv.
În Republica Moldova va fi creat „Registrul Fermierilor”, notează IPN.md care a analizat proiectul elaborat de Ministerul Agriculturii. Este vorba de un sistem de identificare al aplicanților și beneficiarilor intervențiilor și măsurilor de sprijin din partea statului. Acesta va include o totalitate sistematizată de date despre fermieri, forma lor organizatorică, bunurile acestora și alte date conexe. Sistemul are menirea de a asigura transparența privind utilizarea resurselor Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural. Proiectul urmează să fie examinat la ședința Guvernului din 28 august.
Schimbările climatice severe impun o schimbare de paradigmă în viitorul agriculturii de pe acest mal al Prutului, scrie deschide.md cu referire la declarația Ambasadorului României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu. Diplomatul român a avut o întâlnire cu mai mulți fermieri din Cahul și a discutat discutat problemele cauzate de secetă și impactul asupra recoltei din acest an. Agricultorii au subliniat necesitatea unui suport concret și a unor perspective pe termen mediu și lung, care să ajute la adaptarea și modernizarea sectorului agricol conform standardelor europene. „Împreună, sunt convins că vom putea găsi cele mai bune soluții pentru modernizarea și crearea unui viitor sustenabil al agriculturii din R. Moldova”, susține Cristian-Leon Țurcanu.
Autoritățile din SUA ar urma să anunțe, pe 15 octombrie, o decizie privind ridicarea vizelor pentru români, scrie Ziarul Național. Decizia ar urma să fie aplicabilă din 2025, au precizat surse guvernamentale. Guvernul României desfășoară în această perioadă campania ,,Calificăm România" care vizează includerea țării în Programul Visa Waiver. Astfel, autoritățile au îndemnat cetățenii români care au vize valabile de tip B1 sau B2 și cei care au avut o astfel de viză să aplice pentru reînnoirea acesteia cu scopul de a atinge rata maximă de refuz de 3% necesară pentru program. ,,Mobilizând cât mai mulți români în această campanie, vom călători în Statele Unite de anul viitor fără vize", a afirmat prim-ministrul, Marcel Ciolacu.
Apa din Lacul Dănceni a atins cel mai scăzut nivel, iar localnicii consideră că de vină ar fi administatorul acestuia, care a construit un baraj pe râul Ișnovăț și a blocat alimentarea cu apă. TVR Moldova propune un material despre nemulțumirea localnicilor, care se tem de eventuale consecințe pentru mediu. Autoritățile locale se simt neputincioase în cazul acestei probleme. Deși au depus mai multe plângeri la instituțiile responsabile, deocamdată nu au primit niciun răspuns. La rândul său, administratorul lacului susține că barajul este construit conform normelor legale, iar scăderea nivelului de apă este cauzată de seceta din acest an.
Un conac din nordul țării, cu un potențial turistic deosebit, se ruinează pe zi ce trece. Moldova 1 are un subiect despre Conacul Leonardi-Buznea din Ciuciulea, al moșierului Gheorghe Leonardi și al cumnatului său Mihail Buznea, construit la sfârșitul secolului al 19-lea, începutul secolului 20. De mai mulți ani, autoritățile locale lansează demersuri pentru salvarea conacului care nu se află în gestiunea primăriei. Circa 40 de ani, aici a fost o școală profesională. În legătură cu reorganizarea acestor instituții, clădirea a fost abandonată, dar încă nu poate fi preluată de aministrația publică locală. Povestea conacului și ce spun localnicii, vedeți în material.