Electorala

Colectarea semnăturilor pentru prezidențiale: Ce trebuie să știe grupurile de inițiativă

Pentru alegerile prezidențiale din toamnă, au dreptul să colecteze semnături în susținerea candidaților doar membrii grupului de inițiativă care au o legitimație și o listă de subscripție eliberată de Comisia Electorală Centrală (CEC). Precizarea a fost făcută de secretara CEC, Dana Munteanu, în cadrul emisiunii „Spațiul Public” de la Radio Moldova. Potrivit acesteia, pentru a cunoaște mai bine obligațiile ce le revin, inclusiv răspunderea în fața legii, persoanele implicate în procesul de colectare a semnăturilor participă în prezent la instruiri.

„Pot fi colectate semnături doar de către colectori, care dețin acea legitimație eliberată de CEC, care are la fel un număr de ordine și este semnată de președinta Comisiei. Alegătorul trebuie să completeze personal toate rubricile din lista de subscripție. În cazul în care, din motive obiective, nu cunoaște, nu poate să scrie, colectorul este în drept să facă acea înscriere”.

Dana Munteanu a mai spus că cetățenii pot semna pe listele de subscripție pentru mai mulți candidați, dar la scrutin vor vota doar unul. Ea a exclus faptul că oamenii pot fi impuși să semneze pe lista unui candidat și a reamintit că acceptarea unei remunerări este pedepsită prin lege.

„Fiecare susținător trebuie să aibă calitatea de alegător, prin urmare, trebuie să aibă vârsta de 18 ani și să nu cadă sub interdicție. Avem o listă mică, dar în continuare există persoane care au interdicția de a vota. În fiecare listă trebuie să figureze susținători din raza aceluiași raion sau unitate administrativ teritorială de nivelul al doilea. Eu dacă domiciliez în raionul Drochia, semnez pentru lista pentru raionul Drochia”.

Precizăm că, potrivit Codului Electoral, grupurile de inițiativă pentru susținerea candidatului la funcția de președinte trebuie să colecteze de la 15.000 până la 25.000 de semnături de la cetățenii cu drept de vot.

Citește mai mult