Regional

Covoare vechi de zeci de ani au putut fi admirate la Festivalul Covorului din satul Gaidar

Covoare vechi de zeci de ani au putut fi admirate la Festivalul Covorului din localitatea Gaidar, municipiul Comrat. Vizitatorii s-au bucurat de muzică populară, s-au delectat cu bucate alese și au putut să urmărească cum se țese o scoarță. Festivalul a ajuns la a 11-a ediție, iar scopul acestuia este de a contribui la păstrarea și valorificarea artei meșteșugurilor tradiționale în țara noastră.

La festival au fost prezentate 150 de covoare din peste 20 de localități din nordul, centrul și sudul țării. Exponatele reflectă cultura, creativitatea și tehnicile tradiționale ale țesătorilor de covoare.

„Am venit în satul Gaidar pentru a prezenta covoarele noastre moldovenești de la nord. Noi nu numai cu covoare, dar facem și lăicere, păretare, țoluri și la nord se țese cergă. Am venit să vedem cum se face expoziția de covoare, cum sunt covoarele la ei și cum sunt la noi, la nord”, a menționat Ludmila Scutaru, participantă din Mihăileni, raionul Râșcani.

„Noi prezentăm acest cel mai vechi covor din muzeul nostru, care se află în spatele meu. A fost țesut în 1933. Pe covor sunt înfățișați trandafiri mari și berze, simbolurile unei familii prietenoase în care domnește dragostea și înțelegerea”, a spus Maria Vasileva din Vulcănești, participantă.

„Am venit din satul Cioc-Maidan, raionul Comrat, și prezentăm o colecție de covoare vechi. Din păcate, persoanele care le-au țesut nu mai sunt în viață, dar amintirea lor rămâne.

„Suntem bucuroși să arătăm cum lucrăm la țesut. Conduc un club de țesut covoare, fetele mele sunt aici și mă ajută foarte mult. Atât fetele, cât și băieții învață să țese covoare”, au spus alți participanți la festival.

Unii vizitatorii nu au ezitat să cumpere cele mai deosebite covoare: „Noi suntem din satul Budești, suburbia Chișinăului, și am venit aici la festival ca să vedem covoarele naționale. Am cumpărat un covor și noi, și prietenii noștri, ca să-l punem acasă, este frumos”, spune un vizitator.

În cadrul festivalului a fost organizat și un concert.

„Mă bucur că tradițiile găgăuze sunt păstrate și promovate. Și sper că așa va fi în continuare. Mă bucur pentru meșterii noștri care au reînviat arta țesutului covoarelor”, a declarat Ilia Chiosea, primarul satului Gaidar.

Tradiționalul Festival al Covorului din satul Gaidar s-a desfășurat pentru a 11-a oară. Ediția din acest an a fost un eveniment etnocultural organizat de Agenția pentru Relații Interetnice în cadrul programului „Consolidarea relațiilor interetnice în Republica Moldova în contextul integrării europene – CRIn”.

Citește mai mult