Social

Revista Presei // „Independența abia începe cu adevărat”

Ziua Independenței Republicii Moldova și lupta politică a forțelor ruse pentru a dezinforma cetățenii – sunt principalele subiecte ale presei, trecute în revistă de Victoria Colesnic.

Depuneri de flori, vizita a trei președinți de țară și trei zile de concert. Astfel sunt sărbătoriți cei 33 de ani de independență ai Republicii Moldova. Moldova 1 propune programul evenimentelor ce vor avea loc în capitală, dar Ziua Independenței va fi sărbătorită la nivel național în toate satele și orașele. În acest an, mesajul președintei țării va transmis în format video. Și asta, din motiv că șefa statului, Maia Sandu, a anunțat că s-a îmbolnăvit de Covid. În schimb, cu mesaje de felicitare la adresa cetățenilor vor veni invitații de onoare, președinții Estoniei, Letoniei și Lituaniei. Detalii din program, dar și lista artiștilor care vor evolua azi și mâine, găsiți în articol.

Cu prilejul aniversării Zilei Independenței, Ziarul Național propune editorialul semnat de Nicolae Negru, care spune că, invadarea și bombardarea Ucrainei de către trupele ruse ar fi trebuit să ne reamintească sensul libertății obținute în 1991 și cine atentează în continuare la Independența noastră. În opinia lui, abia azi începem să cunoaștem în deplină măsură cât de obsedată era și este Rusia de refacerea URSS. ,,Concluziile pe care trebuie să le tragem e că avem nevoie de un plan, de o strategie pentru viitorul nostru, pe care să le realizăm „fără niciun amestec din afară, în conformitate cu idealurile și năzuințele sfinte ale poporului în spațiul istoric și etnic al devenirii sale naționale”, notează Nicolae Negru.

Iar IPN scrie că Moldova este o societate divizată și forțele pro-ruse din țară, folosind surse financiare imense de peste hotare, în special din Rusia, duc o luptă politică pentru a dezinforma cetățenii. Este declarația analistului politic, Igor Boțan. Potrivit lui, cel mai mare pericol pentru Republica Moldova provine din campaniile de dezinformare a populației. Partea bună este că în sfârșit Uniunea Europeană a ajuns la concluzia că Moldova, Ucraina, Georgia, eventual, Armenia nu trebuie lăsate în zona gri, a precizat expertul.

Milioane de lei cheltuite pentru promovarea pe Facebook a unor narative ale Kremlinului, inclusiv care țin de compromiterea referendumului privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană. Ziarul Național a analizat raportul comunității WatchDog.MD și scoate în evidență faptul că oligarhii fugari Ilan Șor și Veaceslav Platon au cheltuit în ultimele trei luni aproximativ 136 000 de euro, echivalentul a peste 2,6 milioane de lei, pentru promovarea falsurilor pe rețelele sociale. Principalele „narative manipulative” promovate sunt că referendumul este inutil sau că Guvernarea ar exercita presiuni asupra Autonomiei Găgăuze.

Autoritățile din Autonomia Găgăuză sfidează autoritățile centrale. Newsmaker.md a intrat în posesia documentului care demonstrează că tema lecției de la primul sunet, în școlile din regiune, va fi diferită de cea din instituțiile de învățământ din țară. Mininisterul Educației a emis o decizie prin care a dispus ca prima lecție din anul de studii 2024-2025 din toate instituțiile de învățământ să fie dedicată subiectului păcii. Direcția educație din autonomie, a decis însă, contrar ordinului de la minister, că profesorii vor trebui să discute cu elevii despre obținerea statutului de autonomie de către UTA Găgăuză. Astfel, prima lecție din noul an școlar va fi intitulată „Împreună pentru pace: Găgăuzia ca exemplu de soluționare pașnică a conflictelor”.

Incident grav pe teritoriul parcului de distracții „GagauziyaLand”, scrie TV8. O fetiță de 10 ani s-a ales cu fractură dublă la picior în timp ce se juca la unul dintre terenurile amplasate pe teritoriul parcului. Copila a fost transportată de urgență la Chișinău, pentru îngrijiri medicale. Potrivit Poliției, deschiderea acestui parc de distracții pentru copii nu a fost autorizată de instituțiile competente. Oamenii legii subliniază că administratorii parcului de distracții au riscat cu sănătatea și viața minorilor și au permis accesul acestora pe teritoriu. Pe acest caz a fost pornit un proces penal pentru „vătămarea gravă ori medie a integrității corporale sau a sănătății cauzată prin imprudență”, în cadrul căruia urmează sa fie stabilite toate circumstanțele, dar și pedepsite persoanele vinovate de traumele produse copilului.

Zeci de copii sunt exploatați prin muncă în Republica Moldova. Moldova 1 a urmărit datele oficiale și scoate în evidență faptul că de la începutul acestui an, 169 de copii au fost angajați în câmpul muncii. În 34 dintre cazuri, angajatorii nu au întocmit contracte de muncă. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Chișinău și Orhei. Exploatarea minorilor prin muncă este în principal rezultatul sărăciei extreme și al lipsei de reglementări adecvate, care determină familiile să își trimită copiii la muncă pentru a supraviețui. Ombudsmanul Vasile Coroi subliniază că, în Republica Moldova, puțini părinți și copii își cunosc drepturile, iar conceptul de „exploatare prin muncă” este necunoscut pentru majoritatea cetățenilor. Ce soluții au autoritățile pentru combaterea acestui fenomen, dar și care este pedeapsa pentru exploatarea prin muncă a minorilor, găsiți în material.

Citește mai mult