Un deputat rus și aliat al lui Putin afirmă că SUA se află în spatele arestării patronului Telegram
Un aliat de rang înalt al președintelui rus Vladimir Putin a declarat marți că Washingtonul s-ar aflat în spatele arestării în Franța a lui Pavel Durov, fondatorul și directorul general al platformei de mesagerie Telegram, care, în aceste zile, joacă un rol cheie în comunicarea privind războiul din Ucraina, relatează Reuters.
Durov, antreprenorul născut în Rusia, a fost arestat în Franța în weekend, în cadrul unei investigații privind infracțiunile legate de pornografia infantilă, traficul de droguri și tranzacțiile frauduloase de pe platformă, au declarat luni procurorii francezi.
Fără a furniza dovezi, Veaceslav Volodin, președintele Camerei inferioare a parlamentului Dumei de Stat a Rusiei, a declarat că Statele Unite, prin Franța, ar fi încercat să exercite controlul asupra Telegramului. „Telegram este una dintre puținele și, în același timp, cele mai mari platforme de internet asupra cărora Statele Unite nu au nicio influență”, a scris Volodin într-o postare.
Casa Albă nu a comentat arestarea lui Durov. Președintele francez Emmanuel Macron a spus că arestarea nu a fost „în nici un caz o decizie politică”. Kremlinul a declarat luni că nu a văzut încă acuzații oficiale ale Franței împotriva lui Durov. Aplicația Telegram criptată, cu sediul în Dubai, are aproape 1 miliard de utilizatori și are o influență deosebită în Rusia, Ucraina și fostele republici sovietice.
După ce Rusia și-a lansat invadarea Ucrainei în 2022, Telegram a devenit principala sursă de conținut nefiltrat - și uneori grafic și înșelător - din ambele părți despre război și politica din jurul conflictului. Platforma a devenit ceea ce unii analiști numesc „un câmp de luptă virtual” pentru război, folosit în mare măsură de președintele Ucrainei Volodimir Zelenski și de oficialii săi, precum și de guvernul rus.
Relația fondatorilor Telegram, Pavel și fratele său mai mare, Nikolai, considerat geniul tehnic în spatele aplicației, cu Kremlinul nu a fost niciodată simplă, dar astăzi Moscova și propagandiștii săi au nevoie de Telegram și se ridică în apărarea fondatorului.
Serviciile ruse de informații, FSB, au încercat în 2017 să obțină de la Pavel Durov cheile de criptare a mesajelor pe Telegram, reamintește BBC. Durov a refuzat, iar apoi Roskomnadzor a început să blocheze platforma, dar nu a reușit. Telegram a folosit metode pentru a ocoli blocajul, iar numărul de utilizatori a crescut. În 2020, Telegram a fost deblocat oficial în Rusia. Durov a mai spus că în 2014 și-a vândut pachetul de acțiuni la VKontakte, primul său proiect de succes, și a părăsit Rusia pentru că FSB-ul a cerut ca rețeaua de socializare să dezvăluie datele utilizatorilor care erau membri ai grupurilor Euromaidan.
În general, Durov susține că nu a colaborat vreodată cu guvernele lumii, când vine vorba de datele personale ale utilizatorilor.
Cu toate acestea, nu toți experții au încredere în securitatea datelor de pe Telegram. Platforma nu a fost supusă niciodată unui audit de securitate independent.