Social

„5 minute de securitate” // NATO poate ajuta Republica Moldova să se apere? Răspunsul expertului

Tot mai multe narațiuni false despre NATO sunt răspândite în Republica Moldova odată cu începerea războiului Rusiei în Ucraina. Falsuri, cum ar fi „NATO organizează exerciții militare în Moldova”, „NATO vrea să atragă Republica Moldova în război” sau „NATO înarmează țara noastră” – sunt distribuite masiv pe canalele de Telegram, pe platformele de socializare, în mass-media controlată de Kremlin sau de liderii care stau la cheremul Federației Ruse. În rubrica „5 minute de securitate”, de la Radio Moldova, colectăm întrebări de la cetățeni, le transmitem experților, iar aceștia, la rândul lor, vor răspunde cu argumente.

Când am mers în satele Republicii Moldova să-i îndemnăm pe cetățeni să adreseze orice fel de întrebări experților despre NATO, am înțeles că o bună parte dintre aceștia nu cunosc ce este NATO și cu ce se ocupă. O altă categorie de cetățeni susțin că nici nu vor să audă despre NATO, spunând că acest bloc militar se asociază cu război și că țara noastră trebuie să stea cât mai departe de NATO.

Întrebarea Radio Moldova pentru expertul Ion Tăbârță: „Cum credeți, de ce oamenii nu cunosc despre NATO și cum se explică faptul că unii o văd ca pe o sperietoare? Ce importanță are NATO pentru țările partenere, așa cum este Republica Moldova, dar și pentru țările aliate?

Răspunsul expertului: „Prima explicație ar fi propaganda rusească, ori, la noi din păcate în spațiul informațional din Republica Moldova, propaganda rusească este foarte multă prezentă, propagandă rusească a alimentat în societatea moldovenească acele clișee existente despre NATO încă din perioada sovietică. În mod special această propagandă contra NATO s-a identificat după 2005 - 2006 și a fost legată această intensificare de faptul că a început să se discute despre o posibilă aderare a Ucrainei și a Georgiei la această organizație, și anume, aceste discuții erau în perspectiva summitului NATO de la București din aprilie 2008. Și a doua explicații este clasa politică moldovenească, și anume, o parte din clasă politică moldovenească, mă refer aici în mod special la cea de stânga în continuare a folosit să folosește contra NATO acele narative existente în perioada sovietică, dar și adoptate de către propaganda rusă, adică, în termeni negativi, și a doua parte din clasa politică cea pro-europeană nu și-a asumat un mesaj pro-NATO sau de a schimba atitudinea în societatea moldovenească față de Alianța Nord-Atlantică din rațiuni electorale și, anume, să nu aibă pierderi electorale știindu-se atitudinea societății moldovenești”.

Întrebarea de la cetățeni: Rusia tot mai des ne amenință că Republica Moldova va fi următoarea țintă în cazul în care Ucraina pierde războiul. Vreau să știu dacă NATO ne poate ajuta să ne apărăm? Dacă România, țară NATO poate să ne apere?

Răspunsul expertului: „Subiectul Republicii Moldova și cum să acționeze România a fost intens discutat în februarie - martie 2022. Dacă atunci cumva acesta atac și atitudinea României față de Republica Moldova ar fi putut să ia statul român prin surprindere acum eu cred că România și-a pregătit scenariile, cred că anumite scenarii sunt convenite cu partenerii din alianță în mod special cu Statele Unite ale Americii, iar pentru Republica Moldova mai există și posibilitatea unui ajutor din partea Ucrainei, un ajutor militar dacă Federația Rusă ar ataca statul nostru, însă aici se cere o precizare, dacă Federația Rusă ar ataca militar Republica Moldova acest lucru poate avea loc doar dacă frontul ucrainean, rezistența ucraineană, se va prăbuși în fața atacului rusesc. Ar exista o altă modalitate ca Federația Rusă să atace Republica Moldova, și anume, prin acele structuri militare, atât armata staționată ilegal, cât și așa numiții pacificatori, forțele parlamentare, și aici mă refer la acele structuri militare din regiunea transnistreană, vor dori să atace malul drept al Republicii Moldova, dar nu cred că se va merge pe aceste scenarii pentru că în momentul dat cred că Republica Moldova are capacități să respingă un eventual atac, pericol militar venind dinspre regiune transnistreană, dinspre regimul separatist de acolo”.

Rubrica „5 minute de securitate” este difuzată pe frecvențele Radio Moldova în fiecare zi de marți. În cadrul acestei rubrici, cetățenii adresează întrebări despre NATO, iar experții oferă răspunsuri clare și concise.

Citește mai mult