Social

Peste 1100 de accidente rutiere s-au produs în primele șapte luni ale acestui an

Peste 1100 de accidente rutiere s-au produs în primele șapte luni ale acestui an, în urma cărora 1334 de persoane au fost traumatizate, iar 111 și-au pierdut viața. Comparativ cu perioada similară a anului trecut, numărul deceselor a crescut cu aproximativ 10 la sută, a declarat la emisiunea Spațiul Public de la Radio Moldova, șeful Secției evidență și analiză accidente rutiere a Inspectoratului Național de Securitate Publică, Iurie Racu.

Potrivit acestuia, cele mai multe accidente rutiere au loc în municipiul Chișinău.

„Dacă o să ne referim la datele statistice, în municipiu Chișinău, în această perioadă, au fost înregistrate 42,89% din numărul total de accidente rutiere produse pe întreg teritoriul țării. Astfel fiind 474 de accidente rutiere în traficul rutier, care au fost calificate ca evenimente cu consecințe ușoare și grave, în rezultatul cărora 14 persoane au decedat, altele 529 au fost traumatizate. Și dacă o luăm pe oraș sau municipiu, următorul ar fi Ungheni, în care s-au produs 60 de accidente rutiere, 12 persoane au decedate, 105 traumatizate, urmează Telenești, Sângerei, Criuleni”, a precizat Iurie Racu.

Amenzile mai mari ar fi o soluție pentru a reduce numărul de accidente, însă fiecare din noi trebuie să fie responsabil și să respecte Regulamentul Circulației Rutiere, spune coordonatoarea proiectului „Automobil club Moldova”, Virginia Mandalac.

„Desigur, sunt binevenite aceste măriri ale amenzilor, pentru că, în mare parte, pentru a educa pe cineva, în mare parte lucrează metoda biciului și nu cealaltă, din păcate. INSP face lucrul anume fiind mereu prezenți acolo și observând cum este respectată legea de către șoferi, dar nu trebuie să uităm că siguranța rutieră nu implică doar șoferii și polițiștii, dar odată ce ieșim din casă, și eu și dumneavoastră și fiecare dintre noi devenim participanți la traficul rutier. Toți, absolut toți, suntem pietoni și este foarte important ca în aceste acțiuni de prevenire să fie planificate activități de asemenea de educare a pietonilor”, a declarat Virginia Mandalac.

Potrivit datelor statistice, anul trecut au fost înregistrate 1980 de accidente rutiere, soldate cu decesul a 197 de persoane. Aproape 40 la sută dintre accidente sunt provocate de vitezomani. Iar fiecare al doilea deces în trafic este pus tot pe seama vitezei excesive.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult