Cum s-a schimbat la față satul Selemet, din raionul Cimișlia, prin eforturile comune ale băștinașilor, autorităților locale și celor din diasporă
Grație a peste 100 de poiecte implemetate de-a lungul anilor, satul Selemet are un muzeu renovat, o grădiniță dotată și o școală modernă. Copiii și seniorii se adună la diverse activități care se desfășoară la Centrul Social din localitate, care dispune de o cantină socială, frizerie și spălătorie socială.
Satul Selemet poate fi considerat un model elocvent despre cum locuitorii împreună cu administrația locală, prin eforturi comune, pot să schimbe viața comunității. S-a implicat și Asociația Băștinașilor, ultima contribuție fiind donațiile pentru cumpărarea mobilierului Centrului Multifuncțional din sat. Localitatea a crescut și cu ajutorul proiectelor finațate de guvern și din resursele financiare ale donatorilor străini. Au fost valorificate la maxim chiar și cele mai mici granturi, în valoare de 1000 de euro. Selemet se mîndrește astăzi, cu un muzeu renovat, o piața agroalimentară regională, un centru social și altul cultural multifuncțional. Sunt realizări obținute după ani de muncă și implicare din partea tuturor, subliniază primara, Tatiana Badan.
„Am implementat pe parcursul anilor cred că aproximativ 100 de proiecte, mai mici și mai mari. Doar în scoala din localitate am realizat 11 programe, iar grădinița am renovat-o practic de la zero, cu sprijinul diferșilor parteneri externi și a Guvernul țării. Muzeul, Școala de Muzică sunt alte instituții care au trecut prin transformări, grație proiectelor la care am aplicat. Avem trotuare, iluminat stradal în proporție de 90 la sută, cu toate acestea mai este mult de lucru."
Cei din Selemet s-au gândit cum să le facă viața mai frumoasă și oamenilor în etate. Săptamânal, femeile din sat se adună la centrul social din localitate să brodeze, să împletească fulare și alte lucruri pentru nepoți sau casă. Tot aici, mai funcționează o cantină, frizerie și o spălătorie socială. Cu o energie molipsitoare, doamna Tatiana, a adunat în jurul său și alți seniori, pe care îi implică în diferite activități.
„Cu toate că sunt mai în vârstă, încerc să țin pasul cu viața și cu cei mai tineri. Ne întâlnim de două ori pe săptămână la Centrul Social, unde avem diferite activități. Și starea noastră pshihologică se îmbunătățește datorită acestor întâlniri. Și timpul trece mai ușor.”
Pe lângă localnici și diasporă, sunt activi și tinerii din localitate. Sunt plini de viață, au scopuri mărețe, molipsiți de entuziasmul celor maturi, care își doresc o localitate prosperă și de succes.
„Sunt Mădălina și reprezint Asociația de Băștinași Juniori Selemet. Suntem o echipă de tineri voluntari din localitate. Facem campanii sociale pentru persoanele defavorizate, ajutăm bătrânii prin gospodării. Mai luăm de la ei hainele care au nevoie să fie spălate și nu au unde, și le aducem la Spălătoria Socială din sat. Ce ține de partea ecologică, lunar avem activități de salubrizare a drumurilor publice și plantări de copaci."
Realizările din Selemet din raionul Cimișlia, demonstrează cum implicarea poate schimba viața într-o localitate. Oamenii care lucrează împreună pentru îmbunătățirea locului în care trăiesc, dezvoltă un sentiment de apartenență și responsabilitate față de comunitatea lor, este concluzia celor de aici.