Social

Revista Presei // Refuzuri pe bandă rulantă în cursa pentru prezidențiale și planul Moscovei de a destabiliza Republica Moldova

Refuzuri pe bandă rulantă în cursa pentru prezidențiale, planul Moscovei de a destabiliza Republica Moldova în pragul alegerilor din toamnă și modul în care propaganda rusă continuă să influențeze opinia publică, sunt principalele titluri ale presei, trecute în revistă.

Președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angela Caraman, a clarificat motivele respingerii candidaturii lui Vasile Bolea la alegerile prezidențiale, explicând că decizia a fost luată în baza unor nereguli constatate în documentația depusă, transmite newsmaker.md. Caraman a subliniat că CEC acționează strict conform legii și că toate candidaturile sunt evaluate pe baza acelorași criterii, fără nicio influență politică. Declarațiile sale vin într-un moment sensibil, în care transparența și corectitudinea procesului electoral sunt sub lupă, iar reacțiile din partea publicului și analiștilor evidențiază tensiunea crescândă în jurul alegerilor prezidențiale.

Iar tv8.md scrie că, Comisia Electorală Centrală a anulat decizia din 23 august, prin care a înregistrat grupul de inițiativă în susținerea lui Vasile Tarlev la alegerile prezidențiale. Unul din motivele revocării este că Tarlev, desemnat ca și candidat independent, nu a informat la timp Agenția Servicii Publice despre suspendarea sa din funcția de președinte al Partidului „Viitorul Moldovei”. De asemenea, CEC a descoperit nereguli în procesul de colectare a semnăturilor de susținere a candidatului desemnat, semnalând că acestea au fost strânse în apropierea sediului partidului condus de Tarlev.

În ceea ce îl privește pe Valeriu Pleșca, desemnat de Partidul Social Democrat European, CEC și-a motivat refuzul prin obiecții în ceea ce privește ședința Consiliului național politic al PSDE, notează Jurnal TV. De asemenea, Comisia a invocat date incorecte în actele depuse, precum și faptul că, atunci când a depus actele, Pleșca avea calitatea de președinte al unui alt partid decât cel care l-a desemnat.

Deschide.md publică decizia Curții Supreme de Justiție, care a declarat inadmisibil recursul depus de partidele afiliate politicianului fugar Ilan Șor împotriva Comisiei Electorale Centrale, care a refuzat să înregistreze blocului electoral „Victorie-Победа” pentru alegerile din 20 octombrie. CEC a refuzat pe 7 august înregistrarea blocului, invocând mai multe neconformități. Între timp, în baza deciziei Judecătoriei Bălți, a fost restricționată activitatea Partidului „Șansă” pentru o perioadă de 3 luni.

DW.com are o analiză despre despre modul în care propaganda rusă continuă să influențeze opinia publică din Republica Moldova. În articol se subliniază că informațiile promovate de Kremlin au ca scop menținerea influenței Rusiei în regiune și blocarea integrării europene a Republicii Moldova. Analiștii avertizează că acest fenomen reprezintă o amenințare semnificativă la adresa securității naționale și a viitorului democratic al țării. Sursa citată mai scrie că din cauza propagandei rusești a scăzut considerabil numărul susținătorilor aderării Republicii Moldova la NATO - de la 34% în aprilie la 29,5% în august 2024.

Într-o declarație recentă pentru TVR Moldova, analistul politic, Nicolae Negru avertizează că Moscova își intensifică eforturile pentru a destabiliza situația din țară și a împiedica integrarea europeană. Potrivit jurnalistului, Kremlinul a reactivat toate resursele și agenții pentru a submina stabilitatea guvernamentală din Republica Moldova. Negru subliniază că această ofensivă nu este o surpriză, având în vedere că Moscova a fost constant implicată în acțiuni de influență în regiune.

IPN transmite opinia fostului director executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari, care afirmă că măsurile anunțate de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, precum anularea penalităților, vacanța de plată și reeșalonarea ultimelor rate, se aplică doar agricultorilor care au achiziționat tehnică agricolă în rate de la Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii. Potrivit lui Slusari, autoritățile manipulează situația, având în vedere că majoritatea datoriilor fermierilor sunt față de bănci și furnizorii de inputuri, nu față de agenție.

Mold-street informează că peste 60% din recolta de sfeclă de zahăr a fost compromisă din cauza secetei. Cel mai mare producător de zahăr din Republica Moldova, care a început campania de recoltare, a făcut acest anunț. Directorul Departamentului Materie Primă al companiei a declarat că situația este extrem de gravă pentru toți cultivatorii de sfeclă de zahăr. Din cauza secetei severe din acest an, compania estimează că va recolta doar o treime din cantitatea planificată.

​​Bani.md scoate în evidență faptul că circa 179 de mii de angajați din Republica Moldova, majoritatea activând în agricultură, trăiesc cu salarii de sub 10 mii de lei pe lună. Alte sectoare cu salarii extrem de mici includ alimentația publică, unde angajații au câștigat în medie 8924,7 lei, și domeniul recreerii și agrementului, cu salarii medii de 10 292,8 lei. Potrivit sursei citate, cele mai mari câștiguri salariale s-au înregistrat în sectorul informațiilor și comunicațiilor (34 070,7 lei), activitățile financiare și de asigurări (27 435,9 lei) și producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (21 187,9 lei).

Daniela Cuțu

Daniela Cuțu

Autor

Citește mai mult