Economic

Procesatorii de struguri din țară nu pot achiziționa materia primă de la producătorii care nu și-au înregistrat plantațiile în Registrul Vitivinicol

Procesatorii de struguri din țară nu pot achiziționa materia primă de la producătorii care nu și-au înregistrat plantațiile viticole în Registrul Vitivinicol. Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, înregistrarea este esențială pentru a cunoaște starea plantațiilor și calitatea strugurilor. Totodată, în acest an se așteaptă o recoltă mai mică, de aceea prețurile ar putea crește.

Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare
Sursa: Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare

Achiziția strugurilor trebuie să se realizeze în baza unor contracte clare, care să stipuleze criteriile de calitate, termenele de recoltare și de plată. De asemenea, este important ca unitățile vinicole să respecte prevederile legale, recepționând produsul doar de pe plantațiile înregistrate în Registrul Vitivinicol, ne-a declarat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Andrian Digolean.

„Este bine pentru țară, în primul rând, ca să cunoaștem exact câte hectare de viță de vie avem, ce soiuri, care sunt mai vechi, care sunt mai tinere, care urmează a fi defrișate, deoarece avem o problemă. În Moldova sunt în jur de 25 de mii de hectare care au mai mult de 30 de ani, deci practic urmează a fi defrișate. Noi, la rândul nostru, prin politicile de subvenționare, stimulăm plantarea de noi suprafețe de viță de vie tehnică și aici oferim până la 240 de mii de lei la hectar, doar cu condiția ca densitatea la hectar să fie mai mare de 3.200 de vițe”, a declarat Andrian Digolean.

În urma scăderii producției din acest an, cauzate de condițiile meteorologice, prețurile de achiziție la strugurii pentru vin vor fi mai mari, a precizat directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, Ștefan Iamandi.

„Consiliul Filieră Produs a prezentat datele și prețul de achiziție a strugurilor va fi estimativ de 5-7 lei. Anul trecut au fost 5 lei. Evident că companiile, în dependență de priorități, stabilesc prețul lor. După cum toți cunoaștem se schimbă trendul global. Consumatorul preferă mai mult vinurile albe. Și, respectiv, prețul strugurilor albi poate să crească anul acesta”, spune Ștefan Iamandi.

În prezent, potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în Republica Moldova sunt 120 de mii de hectare plantate cu viță-de-vie, dintre care peste 60 de mii sunt incluse în Registrul Vitivinicol. Totodată, pe 15 mii de hectare sunt plantate soiuri de struguri de masă, iar pe celelalte - soiuri tehnice.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult