Teatrul Radiofonic Radio Moldova participă în premieră la Simpozionul de istorie a dramei audio din Ungaria
Simpozionul european de istorie a dramei audio se desfășoară în perioada 2 - 3 septembrie la Budapesta, Ungaria. Evenimentul este organizat de Universitatea Eötvös Loránd, Facultatea de Umanistică.
Oameni de știință care studiază istoria și evoluția Teatrelor Radiofonice și domeniile conexe, precum și practicieni, vor participa timp de două zile la conferința internațională. Printre invitați sunt cercetători ai genului – Teatrul Sonor – din țările: R. Moldova, Finlanda, România, Republica Cehă, Ungaria, Germania, Polonia, Italia, Albania, Croația și Grecia.
Scopul simpozionului este de a inspira discuții între savanți și producători de drame radio pentru a avea o privire de ansamblu asupra căilor naționale de dezvoltare a dramei radio și pentru a obține o perspectivă asupra noii redescoperiri naționale și internaționale a genului.
Este pentru prima oară când Teatrul Radiofonic Radio Moldova participă la discuții pe tema dată în cadrul unui Simpozion Internațional.
Organizatorii Simpozionului european de istorie a dramei audio de la Budapesta propun, totodată, stabilirea fundamentală a dramei radiofonice, printr-un studiu european, în care lucrările cheie, autorii, regizorii, stilurile și subgenurile naționale și de epocă să fie explorate, pentru a obține o înțelegere mai profundă a modului în care acest gen „invizibil” s-a dezvoltat în ultimii o sută de ani.
Amintim că istoria scrisă a Teatrului Radiofonic Radio Moldova începe din anul 1950, cu primul spectacol înregistrat pe bandă magnetică – „Piatra din casă”, de V. Alecsandri.
Ludmila Alexei, producător Teatrul Radiofonic, doctorandă Academia de Muzică Teatru și Arte Plastice, participă la Simpozionul european de istorie a dramei audio de la Budapesta, Ungaria, cu un articol pe tema „Teatrul radiofonic – întâlniri artistice la microfon. Trecut și prezent continuu. 75 de ani împreună pe undele radio.
Autor: Ludmila Alexei