Regional

Marea Dictare Națională, organizată în premieră în 15 raioane din țară

În 15 raioane ale țării, astăzi, a răsunat un fragment din volumul „Școala vieții” de Spiridon Vangheli. Pentru prima dată, Marea Dictare Națională a fost organizată la nivel național. Echipele noastre de filmare au mers în raioanele Strășeni și Cahul, acolo unde s-au înregistrat cei mai mulți participanți.

La Strășeni, 180 de oameni au scris din fragmentul lui Spiridon Vangheli. Printre ei a fost și Liliana Damașcan, profesoară de limba română la un liceu din București. Având o experiență de predare de mai bine de 26 de ani, femeia spune că a fost copleșită de emoții când a pășit în curtea școlii pe care a absolvit-o cu ani în urmă și în care a învățat să scrie și să îndrăgească limba română.

„Revenirea în spațiile astea e o revenire nostalgică, aici am pășit în 1977 pragul școlii, aici am învățat să scriu, aici am îvățat să citesc. Este emoționant, pentru că practic mi-am schimbat statutul, din 89 dau eu dictări. Am o ie întotdeauna cu mine în bagaj. Mă întrebam, e cazul să pun o ie sau nu și uite că a fost minunat, m-am integrat și eu”, a spus Liliana Damașcan, participantă.

Cei prezenți ne-au spus că limba română trebuie transmisă urmașilor așa cum au primit-o ei, prin vorbire și scriere corectă.

„Limba română este tezaurul cel mai prețios pe care îl moștenesc copiii de la părinți. Depozitul cel mai sacru lăsat de generațiile trecute și care merită de a fi păstrat cu sfințenie de generații. Dictarea a fost o experință nemaipomenit de frumoasă, una cu încercări gramaticale, dar care pune în evidență vorbirea corectă”, a afirmat Daniela Luchian, participantă.

„Este important să ne testăm cunoștințele, în special la limba română, pentru că este un element pe care îl folosim zi de zi, este ceva de suflet. Bunelul meu a zis odată: Marie, te rog să transmiți neamul așa cum ți l-am dat eu”, a spus Maria Triboi, participantă.

În 2023, Strășeni a fost primul raion care a replicat Marea Dictare Națională și la care au participat atunci peste 70 de elevi și studenți.

„Noi am fost cei care primii am organizat la nivel de raion o replică a evenimentului din Piața Marii Adunări Naționale și mă bucur că exemplul nostru a fost preluat. Dacă anul trecut noi am avut doar elevi, anul acesta am avut și maturi printre ei, inclusiv profesorii lor de română”, a afirmat Lucia Caciuc Roșioru, șef DGE Strășeni.

Dictarea Națională a ajuns și în sudul țării. În raionul Cahul și-au testat cunoștințele la limba română peste 70 de participanți.

„Motivația mea a venit în primul rând din dorința și pasiunea mea pentru limba și literatura română. Este important să promovăm și să fim parte a unei comunități care promovează valorile limbii române”, a spus Bianca Gorlenco, participantă.

„A fost mai ușor decât mi-am imaginat eu. M-am așteptat să fie un fragment mult mai lung, cu mult mai multe obstacole, dar am reușit totul destul de bine. E un moment foarte bun să sărbătorim limba noastră, e foarte bogată și frumoasă”, a relatat Alina Țurcan, participantă.

„Toată lumea a fost prezentă la dictare. Am adus prin intermediul acestei activități un omagiu frumos limbii române pentru că limba nu este doar un simplu mijloc de comunicare, limba este de fapt tezaurul cel mai prețios”, a menționat Natalia Luchianciuc, specialist principal DGE Cahul.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, la evaluare, pe lângă gramatică se va ține cont inclusiv de aranjarea textului în pagină, de lizibilitatea și acuratețea scrisului. După evaluare, lucrările vor fi scanate și vor fi expediate participanților prin poșta electronică, pentru ca ei să cunoască ce greșeli au comis și, astfel, să fie motivați să persevereze. Cei mai buni participanți vor primi abonamente la săli de sport, seturi de cărți, vouchere la librării, dar și bilete la teatru.

Citește mai mult