Calendarul Zilei // Scriitorul Ion Druță ar fi împlinit astăzi 96 de ani
Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 3 septembrie.
1783: Franța obține teritorii în Marea Caraibilor și restituirea bazelor din Senegal și India, respectiv Regatul Unit al Marii Britanii recunoște existența Statelor Unite ale Americii.
1791: Adunarea Națională adoptă Constituția care transformă Franța în monarhie constituțională.
1919: Italia introduce votul pentru femei.
1939: Marea Britanie și Franța au declarat război Germaniei naziste, la două zile după invadarea Poloniei. La scurt timp după, reprezentanții Marii Britanii și ai Franței s-au întâlnit cu ministrul de Externe Ribbentrop pentru a-l avertiza că își vor respecta angajamentele față de Polonia și că vor declara război Germaniei dacă aceasta nu-și retrage forțele de pe teritoriul polonez. La ora 9.00 dimineața, pe 3 septembrie, ambasadorul Marii Britanii în Germania, Sir Neville Henderson, a transmis Berlinului un ultimatum în care se spunea: dacă ostilitățile nu încetau până la ora 11.00 urma să se instituie starea de război între Marea Britanie și Germania. Nemții nu au transmis niciun răspuns, astfel că la ora 11.15, premierul Neville Chamberlain a declarat la radio intrarea țării sale în război împotriva Germaniei.
1941: La lagărul de exterminare Auschwitz, s-a folosit pentru prima data gazul Zyklon B, inițial pentru exterminarea prizonierilor de război sovietici.
La 3 septembrie 1953 a intrat în vigoare „Convenția Europeană a Drepturilor Omului”. Convenția, este un catalog al drepturilor fundamentale elaborat de Consiliul Europei, semnat în anul 1950 la Roma și intrat în vigoare pe 3 septembrie 1953. Convenția a fost ratificată de cvasi-totalitatea statelor membre ale Consiliului Europei, este una dintre construcțiile cele mai noi ale sistemului instituțional internațional. Convenția apără mai multe drepturi și libertăți fundamentale ce au ca titulari persoane fizice, sau diverse entități sociale, cu excepția structurilor statale.
1967: În Suedia are loc devierea traficului de pe stânga pe dreapta.
S-au născut:
1918: Ada Zevin, artist plastic din Moldova, cavaler al „Ordinului Republicii”
1928: Scriitorul Ion Druță, membru de onoare al Academiei Române. Primele povestiri ale prozatorului sunt publicate la începutul anilor 50. Operele sale, adunate în 4 volume, printre care: „Frunze de dor”, „Ultima lună de toamnă”, „Povara bunătății noastre”, „Clopotnița”, „Toiagul păstoriei”, fac parte din „fondul de aur” al literaturii naționale contemporane. În 1990 fost ales membru de onoare al Academiei Române, iar la 30 decembrie 1992, membru titular al Academiei de Științe a Republicii Moldova. A fost inclus în lista celor 10 scriitori din lume pentru anul 1990. La inițiativa lui Ion Druță, în anul 2004 a fost înălțat, lângă Soroca, monumentul „Lumânarea recunoștinței”. A decedat la vârsta de 95 de ani, pe 28 septembrie 2023.
1937: Maria Ciobanu, renumita interpretă de folclor românesc
1942: Academicianul Mihai Cimpoi
Au decedat:
1546: Petru Rareș, domn al Moldovei
1730: Nicolae Mavrocordat, domn al Moldovei
La 3 septembrie este marcată Ziua Armatei Naționale.