Social

Ambasada Republicii Moldova în Israel avertizează moldovenii să verifice orarul zborurilor către Tel Aviv, în legătură cu anunțarea grevei generale

Ambasada Republicii Moldova în Israel a chemat cetățenii moldoveni să urmărească informațiile de actualitate în cazul unor zboruri planificate în sau din Israel pentru ziua de luni, 2 septembrie să verifice cu operatorii avia statutul zborului. Apelul vine în legătură cu greva generală pentru 24 de ore, anunțată de uniunea muncitorilor din Israel “Histadrut” din Israel.

Potrivit Ambasadei, greva anunțată ar putea afecta mai multe sfere de activitate economică printre care și funcționarea aeroportului Ben Gurion.

„A fost anunțată greva generală. Condițiile acestui demers sunt încă în etapa de concretizare. Noi am făcut o alertă, propun să discutăm mai târziu în funcție de evoluții”, a declarat pentru Teleradio Moldova, ambasadorul Republicii Moldova în Israel, Alex Roitman.

Histadrut – unul dintre cele mai puternice sindicate din țară – a anunțat o grevă generală de o zi, care a început la ora 6 dimineața (ora locală). Nu este clar câți oameni se vor alătura.

Se vor închide birourile guvernamentale și municipale, precum și școlile și multe întreprinderi private. Aeroportul internațional din Israel, Ben Gurion, s-a închis în această dimineață, nu se știe pentru cât timp.

Greva de la aeroportul Ben Gurion ar putea fi prelungită după ora 10 dimineața, în ciuda presiunii intense din partea guvernului de a relua operațiunile, au declarat oficiali anonimi ai aeroportului pentru știrile Channel 12, potrivit Times of Israel.

În prezent, toate zborurile de pe aeroport au fost anulate, iar bagajele de cală nu sunt preluate în aeronave.

Un oficial din Federația Muncii Histadrut a declarat pentru Canalul 12 că organizația are în vedere prelungirea grevei generale până mâine.

Zeci de protestatari blochează strada Ibn Gvirol din Tel Aviv, cerând guvernului să ajungă la un acord pentru eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas în Fâșia Gaza.

Protestatarii se adună, de asemenea, la Shilat Junction, lângă Modiin, și blochează un drum în orașul Rosh Pina, din nord.

Manifestațiile dau startul grevei generale de astăzi, anunțată ieri de Federația Muncii Histadrut, pentru a face presiuni asupra guvernului să facă mai mult pentru a ajunge la un acord cu gruparea teroristă Hamas, după ce cadavrele a șase ostatici uciși au fost recuperate dintr-un tunel din Rafah.

Menționăm că proteste masive au cuprins Israelul duminică, după ce s-a anunțat moartea a șase ostatici în Gaza. În țară crește frustrarea populației din cauza eșecului guvernului Netanyahu de a negocia un acord de încetare a focului cu organizația militantă palestiniană Hamas, care să ducă la eliberarea ostatecilor israelieni încă în viața, relatează Reuters.

Mulțimile, estimate de mass-media israeliene la aproape 500.000 de oameni, au manifestat la Ierusalim, Tel Aviv și alte orașe, cerând prim-ministrului Benjamin Netanyahu să facă mai mult pentru a aduce acasă cei 101 ostatici rămași, dintre care aproximativ o treime au murit.

În pofida protestelor masive, premierul Bejamin Netanyahu a declarat că Israelul nu se va odihni până nu-i va prinde pe cei responsabili. „Cine ucide ostatici – nu vrea o înțelegere”, a spus el.

Înalți oficiali Hamas au spus că Israelul, în refuzul său de a semna un acord de încetare a focului, ar fi vinovat de moartea ostatecilor. „Netanyahu este responsabil pentru uciderea prizonierilor israelieni”, a declarat pentru Reuters un înalt oficial al Hamas, Sami Abu Zuhri. „Israelienii ar trebui să aleagă între Netanyahu și un acord”.

Atacul Israelului asupra Gaza a început după ce Hamas și alți militanți au ucis aproximativ 1.200 de oameni și au luat aproximativ 250 de ostatici în atacurile asupra Israelului din 7 octombrie. Cifrele se bazează pe estimările oficiale ale Israelului.

De atunci, ofensiva Israelului a distrus o mare parte din enclava palestiniană Gaza, care are peste 2 milioane de locuitori, iar Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, spune că cel puțin 40.738 de palestinieni au fost uciși. Persoanele strămutate trăiesc în condiții extrem de precare, în adăposturi inadecvate, fără îngrijire medicală sau aprovizionare adecvată cu alimente și apă potabilă.

Pe de altă parte, de duminică, s-a instituit o încetare parțială a luptelor - timp de trei zile - pentru a permite vaccinarea copiilor din Gaza împotriva poliomielitei, după ce recent în enclavă a apărut primul caz. OMS reamintește că poliomielita - boală extrem de contagioasă care la bebeluși si copii mici poate provoca paralizii sau chiar decesul - nu poate fi tratată, sigura modalitatea de a lupta împotriva bolii fiind vaccinarea.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult