Social

Armata Națională marchează 33 de ani de la înființare

Armata Națională marchează 33 de ani de la înființare. Potrivit ministrului Apărării, Anatolie Nosatîi, „Armata Națională a fost și va rămâne un pilon al societății, care de-a lungul timpului a trecut printr-o serie de reforme și pentru care pacea și siguranța cetățeanului a fost întotdeauna o prioritate”.

army.md
Sursa: army.md

De dimineață, conducerea Ministerului Apărării, a Marelui Stat Major, dar și militari au depus flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt. Ulterior, participanții s-au îndreptat către Complexul Memorial „Eternitate”, dar și spre Cimitirul Central din strada Armenească, unde au adus un omagiu apărătorilor patriei.

„Armata Națională este, întâi de toate, despre oameni - barbați și femei - dedicați jurământului de credință Patriei, valorilor naționale și țării în care s-au născut. Armata Națională este despre cei care au stat la baza formării instituției de apărare și cei care, pe parcursul a 33 de ani, au contribuit la dezvoltarea acesteia. Datorită lor, Armata Națională a rezistat și și-a construit o imagine și un nume nu doar la nivel național, dar și peste hotarele țării”, a menționat ministrul Apărării.

Președinta Maia Sandu a mulțumit veteranilor care au scris istoria Armatei Naționale și familiilor care sunt alături de militarii noștri în cele mai dificile momente: „Militarii sunt cei care, în primul rând, își doresc pacea în țara lor și peste tot în lume, pentru că știu, mai bine decât oricine, costul tragic al distrugerii și pierderii de vieți omenești. Iar noi avem datoria să modernizăm și să dezvoltăm Armata Națională, să îmbunătățim capacitățile armatei, să ne asigurăm că militarii noștri au condiții de viață, dar și de serviciu la nivelul pe care-l merită (...) Doar într-un mediu sigur și protejat, o țară poate prospera economic și social. Armata are o contribuție esențială pentru asigurarea și menținerea unui astfel de mediu”, a declarat președinta.

Potrivit Președinției, Maia Sandu a semnat Decrete privind conferirea de distincții de stat unor militari și angajați civili ai Ministerului Apărării și Armatei Naționale.

În mesajul premierului Dorin Recean se menționează că „pe curajul și profesionalismul militarilor se sprijină pacea, securitatea și stabilitatea”.

„Astăzi, de Ziua Armatei Naționale, îi onorăm pe cei care își dedică viața pentru liniștea și siguranța noastră. Pe curajul și profesionalismul militarilor se sprijină pacea, securitatea și stabilitatea Republicii Moldova. Suntem recunoscători și pentru disciplina cu care își duc slujba în misiunile internaționale și servesc Republica Moldova. La mulți ani, Armata Națională a Republicii Moldova!”, a specificat Dorin Recean.

Cu prilejul aniversării a 33-a de la crearea Armatei Naționale, Ministerul Apărării a pregătit un program de activități pe care îl va desfășura sâmbătă, 7 septembrie, în capitală, dar și în alte localități din țară.

La Chișinău, activitățile vor fi organizate în Parcul „Alunelul” din sectorul Buiucani, unde, începând cu ora 10:00, vor fi prezenți pacificatori, sportivi, studenți, medici și geniști militari. Programul include și expoziții de tehnică și echipamente militare. De asemenea, vor fi organizate competiții sportive, surprize și cadouri pentru toate vârstele. Pe 7 septembrie, începând cu ora 10:00, vor fi organizate evenimente în nordul și în sudul țării.

Conform unor date statistice la nivel mondial, Republica Moldova, ca putere militară, ocupă locul 144 din 145. Acest clasament se bazează pe analiza a peste 60 de factori. În prezent, Republica Moldova parcurge un proces accelerat de dezvoltare și modernizare a capacităților naționale de apărare, pentru a asigura potențialul suficient de descurajare împotriva unei eventuale agresiuni.

Precizăm că bugetul apărării naționale va crește treptat, astfel încât până în 2030 să atingă un procent din Produsul Intern Brut, față de 0,55% cât e acum. În mod prioritar, banii vor fi alocați pentru dezvoltarea Armatei Naționale, inclusiv modernizarea acesteia. Noile măsuri se regăsesc în noua Strategie Națională de Apărare pentru anii 2024-2034, aprobată de Guvern pe 17 iulie. Potrivit ministrului Apărării, Anatolie Nosatîi, Strategia identifică potențialele riscuri și amenințări în domeniul apărării naționale, în contextul mediului actual de securitate. Totodată, proiectul stabilește obiectivele politicii de apărare, precum și căile și resursele necesare pentru realizarea acestora.

Experții în securitate și apărare consideră că obiectivul autorităților de a crește bugetul pentru apărarea Republicii Moldova până la 1% din PIB, până în 2030, este unul modest. Apărarea are nevoie de mai mulți bani, în termene mai scurte.

Amintim că Parlamentul a aprobat, la sfârșitul anului trecut, Strategia securității naționale, la inițiativa președintei Maia Sandu. Noua Strategie are drept obiective creșterea capacității statului de a preveni și de a contracara materializarea riscurilor la adresa securității naționale, precum și de a asigura procesul de integrare europeană și cooperare cu statele partenere. Totodată, documentul spune tranșant că principalele amenințări la adresa securității Republicii Moldova sunt corupția și Federația Rusă.

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult