„5 minute de securitate”: Ce este NATO și cu ce se ocupă? Răspunsul expertului
Potrivit unui sondaj WatchDog, 47 la sută dintre cetățenii Republicii Moldova au o opinie negativă despre Alianța Nord-Atlantică, și doar 34 de procente văd această organizație într-o lumină pozitivă. Cum se explică această percepție, am aflat de la experții rubricii „Cinci minute de securitate”.
Cel mai interesant este că cei care au o opinie negativă și văd în Alianța Nord-Atlantică o sperietoare, nici nu cunosc ce este NATO și cu ce se ocupă:
„Nu cunosc, nu trebuie. La noi țara e independentă, parcă”.
„- Dumneavoastră cunoașteți ce e NATO? - Nu cunosc, e o organizație din Europa, ca și când”.
„-Știți câte țări sunt în NATO? – Nu sunt sigur, dar știu că nu toată Europa. Să zicem vreo 20”.
„Ceva legat cu America, armament, chestii de genul”.
„- Nu știți ce e NATO? – Nu”.
De cealaltă parte a baricadei cu o părere pozitivă despre NATO sunt mai puțini, în schimb aceștia sunt cei care cunosc ce reprezintă această alianță:
„Ei se unesc și dacă va fi război, ei se apără între ei. Da, într-adevăr este o organizație militară, dar ea organizează, să-i spunem așa, și acțiuni cu menire socială”.
„Este o organizație de securitate, o organizație militară”.
„Păzește țările europene de război, dacă ceva, sare în ajutor. Se ajută unul pe altul”.
„O organizație care conduce totul în privința armamentului, dar și o organizație care menține pacea”.
„Este blocul NATO. Mai multe țări sunt unite ca să apere pământul mai multor țări”.
Pentru a combate anumite stereotipuri despre această organizație, am solicitat de la Directoarea și Co-fondatoarea Platformei pentru Inițiative de Securitate și Apărare, Elena Mârzac, să ne explice din start ce este NATO și cu ce se ocupă această organizație:
„Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, pe scurt NATO, reprezintă o alianță politico-militară care a fost înființată în 1949, pe 4 aprilie. Astfel, de curând NATO a sărbătorit 75 de ani de la înființate. Inițial, această organizație a fost creată de 10 state europene, de Canada și de SUA. În prezent, NATO numără 31 de state membre, recent alăturându-se Finlanda și Suedia. Aceste state membre sunt atât din Europa, cât și din afara ei. Alianța a fost și rămâne cea mai de succes alianță din istorie, promovând cooperarea în domeniul securității și apărării între țările membre, astfel că nu mai există o altă organizație cum este NATO. Rolul său fundamental este să garanteze libertatea și securitatea statelor sale membre prin mijloace politice și militare. De-a lungul celor 74 de ani, NATO a contribuit la crearea unei perioade de stabilitate, siguranță și prosperitate în Europa și în America de Nord. Principalele sale obiective includ asigurarea păcii și securității în regiune, iar acest lucru nu se referă doar la securitatea statelor membre, ci și la cea a statelor partenere ale acestei organizații. De exemplu, Republica Moldova este un stat partener al acestei organizații”.
Elena Mârzac mai spune că un obiectiv important al organizației este promovarea stabilității și a cooperării între membrii săi, cu partenerii săi din regiune, dar și cu partenerii globali, pentru a proteja libertatea și valorile democratice.
„Cel mai înalt organism unde se iau deciziile este Consiliul Nord-Atlantic. Este important de remarcat că NATO nu are o forță militară proprie. Deseori există stereotipul că vine „armata NATO”. De fapt, este vorba despre forțele armate ale statelor membre, care sunt de acord, de exemplu, să ia parte la anumite operațiuni aprobate prin consens, punând la dispoziție forțele lor armate. Alianța, în general, încurajează consultarea și cooperarea cu țările non-NATO, cum sunt Republica Moldova, Ucraina sau Australia, într-o varietate de domenii legate de securitate, inclusiv reforma apărării și menținerea păcii. De asemenea, NATO se angajează în sprijinirea aliaților și a partenerilor în cazul producerii dezastrelor naturale, promovarea cooperării în domeniul științei și al mediului, securitatea cibernetică. Domeniile sunt foarte diverse și nu se limitează doar la aspectul militar. Funcționalitatea NATO este asigurată de structuri politice și militare care permit luarea deciziilor prin consens”.
Elena Mârzac mai spune că unii oameni văd această organizație ca pe o sperietoare deoarece de-a lungul anilor, unele forțe politice pro-ruse au prezentat-o ca pe o organizație de agresiune militară.
Tot ce trebuie să rețineți este că: ● Organizația Tratatului Atlanticului de Nord/sau altfel spus NATO nu provoacă război, ci caută soluții politice, negociază pentru a evita orice război. În cazul în care eforturile diplomatice eșuează, armatele celor 32 de state membre întreprind operațiuni de management al crizelor: ”unul pentru toți și toți pentru unul, adică aplică Articolul 5 al Tratatului de la Washington. ● Toate deciziile NATO se iau prin consensul celor 32 de state membre. ● NATO nu impune nicio țară să facă parte din Alianță. ● Republica Moldova este partener NATO și nimeni nu o va impune să fie membră a acestei organizații atâta timp cât cetățenii nu-și vor dori acest lucru. ● În cei 30 de ani de parteneriat, NATO a derulat numeroase proiecte sociale în Republica Moldova. Prin urmare, nu ar trebui să asociem această organizație doar cu aspectele militare. Despre proiectele sociale vă spunem în următoare ediție a rubricii „Cinci minute de securitate”.